Hirdetés

Jöhetnek a nanoszálas kötszerek



|

Marylandi tudósok sikerrel tesztelték a néhány nanométeres rostokból álló, biológiailag lebomló „kötözőanyagot”.

Hirdetés

A ma kapható folyékony kötszerek tökéletesen alkalmasak az apróbb vágások, karcolások lezárására, de a mélyebb sebeket, műtéti bevágásokat továbbra is össze kell varrniuk az orvosoknak. A Marylandi Egyetem tudósai most egy új módszerrel álltak elő: találmányuk lehetővé teszi, hogy különleges, 370 nanométer vastagságú rostokból álló, biológiailag lebomló kötszerekkel zárhassák össze a nagyobb sérüléseket a sebészek.

Hirdetés

A nanoszálas kötözőanyagok előállításával régóta próbálkoznak a kutatók, de mindeddig nem találták a módját annak, hogyan a sejtek károsítása nélkül rögzítsék azokat a sebesült testrészeken. A marylandi tudósoknak azonban sikerült kifejleszteniük egy eljárást, amely lehetővé teszi, hogy egy egyszerű szórófej segítségével hordják fel az acetonban oldott polimert a sebre.

A Chemical and Engineering News híre szerint a tudósok sikeresen tesztelték a megoldást; kísérleteik során nem csak külső bőrfelületen, hanem belső szerveken ejtett vágásokat is le tudtak zárni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.