Hirdetés

Jön az MRAM, a mágneses memóriamodul!



|

A mágneses elven működő MRAM modulok a számítógép kikapcsolása után is megtartják tartalmukat, ezáltal forradalmasítják az adattárolást és a PC-használatot is. Elemzők szerint ez az évtized találmánya!

Hirdetés

A magnetorezisztív véleltlenszerű eléréssel rendelkező memória (MRAM) a mágnesesség tulajdonságait kihasználva képes az adatokat tárolni, szemben a memóriachipekben eddig megszokott elektromos töltéstől. Ez azt jelenti, hogy a memóriamodul az információt akkor is képes tárolni, ha már nincs áram alatt, épp úgy mint a merevlemezek vagy az USB-kulcsokban, digitális fényképezőgépekben, MP3-lejátszókban használt flashmemóriák.

MRAM
Több nagy gyártó is (köztük az IBM) évek óta próbálkozik hasonló megoldásokkal, de a Freescale Semiconductor, a Motorola nemrégiben önállósodott félvezetőgyártó üzletága volt az első, aki ezt a gyakorlatban is meg tudta valósítani. A fő különbség az MRAM és a flashmemória között, hogy az MRAM jóval gyorsabb írási és olvasási sebességgel rendelkezik, ráadásul a használat során nem amortizálódik.

Az MRAM főleg a számítógép-használatot forradalmasíthatja, hiszen a gép kikapcsolása után is megmaradnak benne az adatok, ami azt jelenti, hogy bekapcsoláskor akár azonnal ott folytathatjuk a munkát, ahol korábban abbahagytuk. Jelenleg ehhez legközelebb a hibernálás funkció áll, amely a PC kikapcsolásakor a merevlemezre menti a memória tartalmát, és bekapcsoláskor onnan visszaolvassa. Habár így 10-20 másodpercre rövidülhez a rendszer betöltésének folyamata, az MRAM-ok esetében a hatás azonnali lehet.

A Freescale képviselője elmondta, hogy már számos nagyvállalat érdeklődik a technológia iránt, ám konkrét cégeket nem nevezett meg. Bár a sorozatgyártás már megkezdődött, egyelőre azt sem tudni, a technológia mikor kerülhet valóban a boltokba.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.