Hirdetés

Két érintőképernyő az új OLPC-n?



|

Az új OLPC modellben a billentyű is érintőképernyő lesz.

Hirdetés

Az One Laptop Per Child (OLPC) második generációja a fejlesztők bejelentése szerint több technológiai újdonságot is tartalmaz majd, a legfontosabb talán az, hogy hagyományos billentyűzet helyett egy második érintőképernyőn elhelyezett, nyomásérzékeny, virtuális klaviatúrát építenek a gépbe.

0521xo2.jpg
 


Nicholas Negroponte, az OLPC elnöke szerint már javában fejlesztik az új modellt, melynek tervezett árát 75 dollárban jelölték meg. A Massachusetts Institute of Technology épületében tartott sajtóeseményen Negroponte pár képet is mutatott az XO-2 felépítéséről, melynek első darabjai 2010-ben kerülnek ki a gyártósorokról.


A főképp fejlődő országoknak szánt noteszgépet nem is kifejezetten számítástechnikai eszköz kinézetűre tervezik, mivel az elemzések szerint sokkal sikeresebben lehet bevezetni egy könyv formájú, "okos elektronikus könyvként" bemutatott terméket, ettől kevésbé tartanának a számítástechnikában járatlan országok lakói.


"Az XO-2 egyfajta trójai falóként működhet" - magyarázta Negroponte, aki szerint a reklámokban úgy hirdetik majd a gépet, mint egy akár 500 könyv anyagát is magába foglaló elektronikus könyvet. "Ma az olyan fejlődő államokban, mint például Kína vagy Brazília, egy átlagos iskolás gyerek 19 dollárt költ évente könyvekre, így a 75 dolláros, jóval nagyobb kapacitású XO-2 bizonyára nagy érdeklődést válthat ki" - tette hozzá az elnök.


Amikor pedig a megcélzott vásárlóközönség már megbarátkozik a "nagy könyvvel", elkezdhetik a marketing munkák második fázisát, amikor bemutathatják, mennyi mindent lehet még kezdeni az eszközzel, amely ugyebár egy teljes funkcionalitású mininotesz.

0521xo2b.jpg
 


Sokan kételkednek benne, hogy valóban elérhető-e a kitűzött 75 dolláros álomár, hiszen a jelenlegi, első generációs XO előállítási költsége is jóval magasabb ennél, 188 dollár. Negroponte szerint azonban tartható a kitűzött árszint, mivel például a kijelzővel (illetve kijelzőkkel) kapcsolatos új technológiák jóval olcsóbbá teszik majd a gyártást.


A sajtótájékoztatón az elnök csak címszavakban válaszolt pár olyan kérdésre, amelyek a jelenlegi XO-val kapcsolatosak. Szűkszavúan bár, de igennel válaszolt arra a kérdésre, valóban tesztelnek-e Windows alapú XO modelleket, és megemlítette azt is, valószínűleg megpróbálkoznak egy Windows és Linux rendszereket egyaránt futtató, dual-boot rendszerű változattal is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.