Hirdetés

Külön HD-DVD verziót vezetnének be Kínában



|

Hirdetés

A Fórum beleegyezett, hogy egy részletes tanulmány keretein belül mutassák be elképzeléseiket a formátum "kínaiasított" változatáról. A fejlesztések nagyjából a következő év végére fejeződhetnének be leghamarabb és ekkor kerülhetnének piacra az első termékek is - mondta Lu Da, az Optikai Memóriák Nemzeti Kutatóintézetének (OMNERC) helyettes vezetője Pekingben, a Tsinghua egyetemen. A hagyományos HD-DVD formátumot támogató termékek ezzel szemben még idén év végén kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

A kínai változat nagyrészt egyezik az általános HD-DVD szabvánnyal, a legfőbb különbség az AVS tömörítési szabvány támogatása lesz, a lemez kapacitása például nem változik. Lu hozzátette, hogy az újfajta tömörítési eljárás mellett MPEG 2 és MPEG4, valamint a Microsoft-féle Windows Media Video 9 (WMV9) szabványok támogatása is helyet kap. A kínai elektronikai gyárak szabadon választhatnak, hogy ezek közül melyeket támogatják majd az általuk gyártott lejátszók. Amennyiben úgy döntenek, nem támogatják az összes lehetséges formátumot, ezzel költségeket takarítanak meg a licenszdíjak megspórolása következtében. Ugyanakkor óriási káosz alakulhat ki amiatt, hogy mely gyártó mely terméke mit is támogat pontosan.


Az AVS videótömörítési eljárás kifejlesztése jelenleg is zajlik Kínában, és alternatívaként szánják a drágább, ám jóval elterjedtebb eljárásokkal szemben. Egyes számítások szerint a kínai elektronikai gyártók a következő tíz évben mintegy egymilliárd dollárt spórolhatnak meg vele azzal, hogy termékeik számára nem vásárolják meg az elterjedtebb szabványok támogatásának licenszeit.

A Kína számára szánt HD-DVD formátum számos részlete egyelőre kidolgozás alatt áll - még az sincs letisztázva, pontosan milyen típusú lemezek lennének kaphatók. Az egyik lehetőség szerint az alap ROM változat mellett (amikre például gyárilag helyeznének el filmeket) piacra dobnának sima R lemezeket is, melyekre otthon magunknak írhatunk majd fel bármilyen tartalmat.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.