Hirdetés

Különösen veszélyes szuper-üvegházgázt találtak



|

A PFTBA 7100-szor erősebb, mint a szén-dioxid, és akár ötszáz évig is a légkörben maradhat, mielőtt szétoszlana. Szerencsére kevés van belőle.

Hirdetés

Különösen veszélyes üvegházhatású gázt fedeztek fel a közelmúltban torontói tudósok. A The Guardian riportja szerint a perfluortributilamin (PFTBA) az elektronikai ipar mellékterméke, és az eddig ismert legerősebb olyan szennyezőanyag, amely szerepet játszik a globális felmelegedésben.

Hirdetés

A PFTBA a ma ismert módszerekkel gyakorlatilag semlegesíthetetlen, ráadásul akár ötszáz évig is megmaradhat a légkörben, mielőtt a felsőbb rétegekbe jutva megsemmisülne. Egyetlen molekulája száz évre vetítve akkora hatást gyakorol a klímára, mint 7100 szén-dioxid-molekula. Szerencsére, egyelőre csak rendkívül kis mennyiségben található meg a légkörben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.