Hirdetés

Különvélemény és Tom Cruise mindennapjainkban



|

Számítógépes szoftverek segítségével szeretnék megjósolni a jövőben megtörténő bűntényeket - akárcsak Tom Cruise csapata a Minority Reportban.

Hirdetés

Richard Berk, a Pennsylvaniai Egyetem híres kriminológusa valódi élő számítógép: élvezettel veti bele magát a mások által száraznak és érdektelennek tartott számokba és egyéb adatokba. Többek közt az Ő segítségével készül az az új modellezőprogram, amivel szabadlábon és próbaidőn lévő nyilvántartott bűnözők viselkedését megjósolhatják, gondolva itt elsősorban az általuk elkövetni kívánt gyilkosságokra.

 

A program körülbelül 40 darab változó értéket figyel az adott személy adataiban, ezek alapján igyekszik szétválogatni azokat, akik további veszélyt jelentenek, és akik már nem. Ha az élesben végzett tesztek sikerrel járnak tavasszal, a rendőrök a mostani eljárásoknál körülbelül negyvenszer pontosabban tervezhetnek majd előre. Berk egy egyszerű példát említett a rendszer működésének bemutatására: "Ha egy 30 éves visszaeső bűnöző követ el fegyveres rablást, az nem jelent olyan sokat - viszont ha egy 18 éves fiatalember követi el ugyanezt, az már sokkal nagyobb gyanúra ad okot".

 

Az egészben a legszebb, hogy a programot magánadományokból fejlesztik, így ha készen lesz, minden rendőri szervezet ingyenesen használhatja majd. Előzetes elemzések szerint magas hatásfokkal üzemel majd a program, viszont rendkívüli módon oda kell majd figyelni az erőforrások helyes beosztására. A tervezők állítása szerint átlagosan minden 100 "beolvasott" bűnöző közül csak egy ad majd pozitív eredményt, így az emberi munka továbbra sem lesz elhanyagolható, hiszen előzetes szűréssel például tízre szűkítve a feldolgozásra váró személyeket komoly mennyiségű, egyébként kárba vesző munkaidőt lehet majd megspórolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.