Hirdetés

Lefényképezték egy csillag születését



|

A nem mindennapi felvételeket a chilei ALMA-teleszkóp csillagászai készítették.

Hirdetés

A chillei ALMA-csillagvizsgáló tudósainak sikerült fényképeket készíteniük egy távoli csillag születéséről. Az AP hírügynökség jelentése szerint a fotók azt a pillanatot örökítették meg, amikor az újszülött nap éppen egy jó adag plazmát böffentett a világűrbe.

A képek tanúsága szerint a kiáramló anyag hatalmas sebességgel lökődött ki az égitest akkréciós korongjából, és vakítóan felizzott, amikor áthaladt a környező gáz- és porfelhőkön. A csillagászok szerint az ionizált gázokból álló „poláris jet” minden eddig mértnél nagyobb sebességgel távozott a napból, miközben nem várt mennyiségű energia szabadult fel.

Hirdetés

A nap születését a Földtől 1400 fényévre, a Vitorla csillagképben figyelték meg. A fentiekhez hasonló gázkitöréseket egy mexikói és egy amerikai csillagász után Herbig-Haro objektumoknak hívják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.