Hirdetés

Létezik a titokzatos 117-es elem

|

Az ununszeptium atomjai csak a másodperc töredékéig léteznek.

Hirdetés

Négy év elszánt kutatást követően a német GSI Helmholtz Nehézion Kutatóközpont munkatársainak végre sikerült megerősíteniük a periódusos rendszer 117-es rendszámú elemének a létezését. Az ununszeptiumot még 2010-ben fedezték fel a dubnai Egyesült Atomkutató Intézet (JINR) orosz és amerikai tudósai. Ezután még évek kellettek ahhoz, hogy független kutatóknak sikerüljön megismételni a kísérletet – ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy az illetékes szervezet, az International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) felvegye az elemet a periódusos táblázatba.

Hirdetés

Az ununszeptium felfedezése tudományos szempontból rendkívül fontos, hiszen lehetővé teszi, hogy tovább bővítsük az uránnál nehezebb elemekkel kapcsolatos ismereteinket. A GSI Helmholtz kutatói a Physical Review Lettersben számoltak be a sikeres kísérletről. A csoportnak a JINR-nél dolgozó kollégáikhoz hasonlóan módszerrel sikerült előállítaniuk az elem néhány atomját: kalcium izotópokkal szórtak meg egy adag radioaktív berkéliumot. Márpedig ez nem könnyű feladat: „a 117-es elem előállítása a legvégső határa mindannak, amit pillanatnyilag elérhetünk” – húzta alá David Hinde, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora az I Fucking Love Science-nek nyilatkozva.

Az uránnál nehezebb elemek többségéhez hasonlóan az ununszeptium is meglehetősen instabil, atomjai csak a másodperc töredékéig léteznek.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.