Hirdetés

Levegőbe emelkedett a világ első "nyomtatott" repülőgépe



|

A 3D nyomtatás lehetőségeit hivatott demonstrálni ez a projekt.

Hirdetés

A 3D nyomtatók egyik legnagyobb előnye, hogy amit megtervezünk a CAD programban, azt ki is tudjuk nyomtatni, annak teljes térbeli kiterjedésében. A University of Southampton mérnökei a technológia lehetőségeinek bemutatására elkészítették a világ első nyomtatott repülőgépet, mely a SULSA (Southampton University Laser Sintered Aircraft) névre hallgat, és egy EOS EOSINT P730 típusú, lézer szinterezővel lett előállítva. A nyomtatást követően a részegységek könnyedén egymásba illeszthetőek, néhány perc alatt, mindenféle szerszámok nélkül.

Az így létrejött elektromos meghajtású repülőgép fesztávja két méter, pilóta nélkül közlekedik, a csúcssebessége pedig 161 km/h. Az egyetem mérnökei szerint a koncepciótervek elkészítése és a prototípus legyártása között normális esetben minimum hónapok szoktak eltelni, de köszönhetően a 3D nyomtatásnak, a SULSA esetében ez mindössze néhány napot vett igénybe. Figyelembe véve, hogy semmiféle gépsor nem szükségeltetik a gyártáshoz, így a költségek is alacsony szinten tarthatóak, és nem szükséges tárolni sem a rengeteg alkatrészt. A technológia arra is lehetőséget adott, hogy a hagyományos rögzítéseket (csavar, hegesztés, popszegecs, stb.) kiváltsák, ezáltal javult légellenállás, és kevesebb a hibalehetőség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.