Hirdetés

Linuxra áll át a Nemzetközi Űrállomás



|

Ezen felül az ISS első humanoid robotja is pingvinvezérlésű.

Hirdetés

Keith Chuvala, a NASA Space Operations Computing csoportjának vezetője nemrég bejelentette, hogy hamarosan a Nemzetközi Űrállomáson használt összes laptopot Linuxot futtatóra fogják cserélni, egész pontosan Debian 6 disztribúciót kell majd használniuk az űrhajósoknak. Megemlítendő, hogy a Debian 7 „Wheezy” két év tesztelés után a múlt héten vált elérhetővé.


Az úriember állítása szerint a Windows lecserélésére azért volt szükség, mert az űrben egyrészt nem árt stabil és megbízható operációs rendszerrel rendelkezni, másrészt pedig nyílt forráskódú szoftvereket használva a NASA közvetlenül is képes terméktámogatást nyújtani, speciális változtatásokat végrehajtani magában az operációs rendszerben.


Végül megemlítendő, hogy az ISS legénységének legújabb tagja szintén Linuxot használ: a Robonaut 2 (R2) az első humanoid robot az űrben, a február vége óta a helyszínen tesztelés alatt álló „eszközt” olyan feladatok végrehajtására tervezték, amelyek rendkívül veszélyesek az űrhajósok számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.