Hirdetés

Magáncégek bányászhatnak a Holdon



|

A NASA várja azoknak a cégeknek a jelentkezését, akik hélium-3-at és ritka földfémeket bányásznának a Holdon.

Hirdetés

A NASA várja azoknak a társaságoknak a jelentkezését, amelyek szeretnének bányát nyitni a Holdon. Az ügynökség magáncégek közreműködésével szeretné felmérni, milyen értékes nyersanyagokat termelhetnének ki: elsősorban hélium-3-at és ritka földfémeket keresnek majd.

A jelentkezők hétfőtől nyújthatják be a pályázataikat, ha szeretnének részt venni a Lunar Cargo Transportation and Landing by Soft Touchdown (CATALYST) programban; első körben speciális kutatórobotok kifejlesztésére adhatnak ajánlatot. A NASA március 17-ig várja a pályázatokat, de azt egyelőre nem tudni, mikor nevezik meg a nyertest vagy nyerteseket.

Hirdetés

A NASA-nak van tapasztalata a magáncégekkel való együttműködésben, többek között az ISS nemzetközi űrállomást is ilyen vállalatok szolgálják ki. Az amerikai kormány az elmúlt években alaposan megnyirbálta az ügynökség költségvetését, nem csoda, hogy megpróbálják a privát szektor szereplőit is bevonni a kutatás-fejlesztési tevékenységükbe. Persze, más módszereket is igénybe vesznek, nemrég például közösségi finanszírozásból szedték össze az aszteroidakereső algoritmusaik továbbfejlesztéséhez szükséges pénzt. A NASA azzal a Planetary Resources nevű céggel közösen indította a kampányt, amely élénken érdeklődik az aszteroidákon található nyersanyagok kitermelése iránt.

Az 1967-be megkötött Outer Space Treaty (Világűr szerződés) értelmében az ENSZ-tagországok nem sajátíthatják ki maguknak a Holdat. Ez az egyik oka annak, hogy a NASA tervei és a magán űrtársaságok megjelenése nyomán szakmai berkekben komoly viták robbantak ki az égitest „tulajdonjogi viszonyairól”.

„Nagy szükség lenne a nemzetközi jog vonatkozó passzusainak felülvizsgálatára, hiszen 1967-ben még senki se gondolta volna, hogy egy nap az állami űrügynökségeken kívül mások is felfedező útra indulhatnak majd a Holdra” – mondta a Telegraphnak nyilatkozva Ian Crawford bolygókutató. -– Egyértelmű, hogy mára megváltozott a helyzet, ezért az olyan magánszervezetekre is ki kellene terjesztenünk a megállapodásban foglaltakat, amelyek szeretnének részt venni a Hold tanulmányozásában.”

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.