Hirdetés

Gyerekek gyógyításában segít MEDi, az orvosi robot



|

A gyerekek új barátja az orvosi rendelőben.

Hirdetés

A legtöbb kisgyerek számára ha orvoshoz kell menni, akár a legapróbb vizsgálat miatt is, az óriási trauma lehet. De egy új robot könnyíthet ezen a helyzeten.

MEDi a gyerekek játszótársaként viselkedik az orvosi rendelőkben. Arcfelismerővel és több kamerával felszerelt, 20 nyelven beszél, így el tudja szórakoztatni a gyerekeket, és át tudja segíteni őket a kellemetlen helyzeteken. Úgy programozták, hogy képes legyen alkalmazkodni mindig az adott szituációhoz.

„Bemutatkozik, és kapcsolatot teremt a környezetével” – mondta el Mark Williams, a MEDi képviselője a Yahoo Tech-nek. „Elmeséli majd a gyerekeknek, hogy mire számíthatnak, mit kell tenniük, hogyan lélegezzenek a vizsgálat során. Mindig az adott vizsgálathoz van beállítva, így a helyes utasításokat adja, figyeli a gyerekeket a vizsgálat alatt, és reagál a viselkedésükre.”

Hirdetés

Például, egy kislány érkezik a rendelőbe, hogy megkapja az influenza elleni védőoltását. Amikor az alkoholos fertőtlenítővel bekenik a kezét, MEDi arról mesél neki, hogy ez olyan érzés, mint amikor egy kiskutya nyalogatja. Ezzel eltereli a figyelmét az oltás fájdalmas részéről.

MEDi egy közel hároméves projekt eredménye, melyet Tanya Beran, az albertai Calgary Egyetem professzora vezetett. Beran 57, különböző korú gyermek megfigyelésével végzett kutatást. Ennek során a gyerekek egy oltási folyamatban vettek részt egy nővérrel, aki a hagyományos módszert alkalmazta az oltás alatt. Néhány beavatkozás alatt MEDi kognitív-viselkedési módszereket használt, hogy megnyugtassa a kicsiket. Ezután a gyerekek, a szülők és a nővérek kérdőíveket töltöttek ki, hogy megbecsülhessék az oltások alatt keletkezett fájdalmat és stresszt.

A tanulmányt 2013-ban publikálták, és az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akikkel MEDi is részt vett az eljárás alatt, sokkal kevesebb fájdalmat tapasztaltak.

Azóta Beran azon dolgozik, hogy a robot olyan vizsgálatokon is részt vehessen a gyerekekkel, ahol a szülők nem mindig lehetnek bent, akár vérátömlesztésen és kemoterápián is. A MEDi-ben található arcfelismerő program lehetővé teszi, hogy ha egy visszajáró beteg érkezik a rendelőbe, MEDi rögtön azonosítsa és figyelemmel kísérhesse az első vizsgálattól.

MEDi 9000 dollárba kerül, plusz az alkalmazások, melyek lehetővé teszik, hogy bekapcsolódjon az orvosi eljárásokba. Így összesen 15-30000 dollárba is kerülhet a robot, attól függően, hogy az orvosi csapat milyen képességeket vár el tőle. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.