Hirdetés

Még a mérnököket is meglepte a Boeing lézere

|

Annak a valószínűsége, hogy a lézerfegyverek megjelennek a harctereken, jelentősen megnőtt a múlthéten.

Hirdetés

Amennyiben a memóriám nem csal, az első film, melyben lézerfegyvereket láttam, az A birodalom visszavág volt, még valamikor a nyolcvanas években, a moziban. El is gondolkodtam, hogy milyen durva masina ez, mely pisztolyként, kardként és ágyúként is rendelkezésre áll, végtagokat vág le, embereket hasít ketté, űrhajókat robbant fel és a rohamosztagosok páncélját is simán átviszi. Aztán később felvilágosítottak, hogy ez csak egy film, tehát valójában ilyen eszközök nem állnak rendelkezésre, mint ahogyan a Star Wars sorozat (mármint az eredeti három rész) elkészítéséhez sem mentek ki az űrbe egy halom űrhajóval és csillagrombolóval.

Elkönyveltem tehát, hogy a lézer csak a filmekben öl, majd később kiderült, arra is jó, hogy a toll végébe építve a táblán lehessen vele mutogatni. Most azonban az egész emberiség egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy egy elkövetkezendő háborúban lézerrel gyilkolhassuk egymást, legalábbis a Boeing bejelentése alapján ez derült ki. Az amerikai Védelmi Hivatal számára tartott bemutató során a lézer teljesítménye 30 százalékkal volt magasabb, mint amire előzetesen számítottak, így egyre valószínűbb, hogy taktikai lézerfegyverek alkalmazása történhessen meg a gyakorlatban. A Boeing rendszere számos nagy teljesítményű ipari lézert foglal magába és így hoz létre egy nagy energiájú sugarat, ami most sokkal jobban szerepelt, mint ahogyan az elvárásokban szerepelt. A Boeing szerint a legutóbbi verzió esetében a teljesítmény több, mint 30 kW-tal haladta meg az elvártat, ami harminc százalékos többletnek felel meg ahhoz képest, amit a Védelmi Minisztérium Robust Electric Laser Initiative (RELI) követelményei meghatároznak.

"Ez a bemutató bizonyítja, hogy van létjogosultsága a lézerek katonai alkalmazhatóságának. Annak érdekében, hogy valóban használható legyen, a lézernek nem csak nagy fényerejűnek, de párhuzamosan nagy teljesítményűnek is kell lennie. A csapatunk most megmutatta, hogy rendelkezésre áll a szükséges erő, minőség és hatékonyság ahhoz, hogy a csatatérre vigyük a rendszerünket." mondta Michael Rinn, a Boeing Directed Energy System alelnöke. Ez tehát egyfelől jó, hiszen újabb lépés történt a lézereket illetően, másfelől pedig már megint ott tartunk, hogy még hatékonyabb módon tudjuk majd egymást kiirtani, ami viszont nem annyira jó. Az emberi elme találékonysága megdöbbentő dolgokat tud létrehozni, de nem kell különösebben pacifistának lenni ahhoz, hogy belássuk, lézerfegyverekkel gyilkolni egymást nem igazán építő jellegű dolog, de az emberiség életéhez és történelméhez szorosan kapcsolódik az öldöklés. Aztán előbb-utóbb majdcsak építünk valami olyat, amivel aztán örökre eltűnünk a bolygóról és akkor talán lesz ideje a Földnek begyógyítania azokat a sebeket, melyeket az emberek okoztak neki.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.