Hirdetés

Mégsem X-alakúak a kromoszómák



|

A Babraham Institute szakemberei a DNS-szekvenálás és a fejlett képalkotó módszerek segítségével térképezték fel a kromoszómák felépítését.

Hirdetés

Ideje átértékelni azt, amit a gimnáziumi biológiakönyvekben olvastunk: a kromoszómák korántsem olyan szabályos „X” alakúak, ahogy ábrázolják őket – ennél jóval összetettebb a formájuk. Egy, a Babraham Institute szakemberei vezette csoport a DNS-szekvenálás eredményeinek felhasználásával elkészítette a kromoszómák részletes, háromdimenziós képét.

A kutatók igyekeztek minél pontosabb mérési adatokat gyűjteni ezekről a rendkívül komplex molekulákról, majd egy célszoftver segítségével lemodellezték őket. A végeredmény azt mutatta, hogy a kromoszómák nyugalmi állapotban inkább elmaszatolódott pacákra emlékeztetnek, mint szabályos X-ekre: az utóbbi formát csak sejtosztódáskor veszik fel.

Hirdetés

A tudósok által elkészített modellek annyira részletesek, hogy még a DNS-szálak gyűrődései sőt, az egyes gének is feltérképezhetők a segítségével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.