Hirdetés

Mikro-szélerőművek táplálhatják a jövő robotjait



|

A texasi tudósok által kifejlesztett technológia apró robotok, de akár egész épületek energiaellátását is biztosíthatná a jövőben.

Hirdetés

Különleges mikro-szélerőműveket fejlesztettek ki a University of Texas Arlington (UTA) kutatói; szélkerekeik kényelmesen elférnek egy rizsszem felületén. J.C. Chiao, az egyetem kutatója szerint száz ilyen, egyenként 1,8 milliméter széles szélkerék elegendő egy okostelefon energiaellátásának biztosításához. Az apró szélerőművek törékenynek tűnnek ugyan, de jól bírják a strapát: rugalmas nikkelötvözet anyaguknak köszönhetően a legnagyobb szélvihart is képesek sérülés nélkül átvészelni.

Hirdetés

A technológia nagyon ígéretes; nem véletlen, hogy a tajvani WinMEMS már le is kötötte az exkluzív jogokat a kereskedelmi hasznosítására. Az UTA kutatóinak találmányához hasonló újítások kulcsszerepet játszhatnak a jövő mikrorobotjainak kifejlesztésében, amelyeket a sebészettől a katasztrófa-elhárításon keresztül a mikroszkopikus méretű gépek gyártásáig számtalan területen bevethetnek majd.

„Hamarosan több ezer ilyen szélkerékkel telerakott paneleket is legyárthatunk, amelyek, ha házak, épületek falára erősítjük őket, kitermelhetik a világításhoz, a biztonsági vagy környezeti megfigyeléshez, a vezeték nélküli kommunikáció fenntartásához szükséges energiát” – jelentette ki Chiao.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.