Hirdetés

Most már tényleg belelátnak a fejedbe



|

A kutatók képesek nagy pontossággal, majdnem valós időben dekódolni az agyhullámokat.

Hirdetés

A Washingtoni Egyetem neurológusai a napokban hozták nyilvánosságra legújabb tanulmányukat. A kutatók epilepsziás betegeket vizsgáltak meg a halántéklebenyükhöz csatlakoztatott elektródák segítségével, amikkel egyébként a rohamaik okát próbálták kideríteni. A hét résztvevő feladata az volt, hogy képeket nézegessenek, miközben egy algoritmus vizsgálja az agyhullámaikat.

Hirdetés

A fotók között házak, arcok és egy sima szürke képernyő voltak, amiket 400 milliszekundumokként váltogattak, a betegeknek pedig a fejjel lefelé álló épületet kellett megtalálniuk. A tesztek során a kutatók által használt program 96 százalékos pontossággal képes volt megállapítani, mit látnak éppen az alanyok. Ehhez esetenként csupán 20 milliszekundumnyi időre volt szüksége, azaz majdnem valós időben elemezte ki az agyból érkező jeleket.

A lenyűgöző eredményeket elsősorban orvosi célra kívánják felhasználni a jövőben. Rajesh Rao professzor szerint a vizsgálatokkal szeretnék elérni, hogy létrehozhassanak egy olyan kommunikációs mechanizmust, amit lebénult vagy stroke-on átesett emberek pusztán az agyuk segítségével használhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.