Hirdetés

Mostantól a SpaceX és a Boeing viszik fel a NASA űrhajósait



|

A két cégnek ezért cserébe 6,8 milliárd dollárt fizet a NASA.

Hirdetés

A NASA úgy döntött, egyenesen két magánkézben lévő céggel is leszerződik arra a feladatra, hogy azok a társaság űrhajósait felvigyék a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrügynökség ezért cserébe 6,8 milliárd dollárt fizet a két vállalatnak, a SpaceX-nek és a Boeingnek. 

Hirdetés

Az űrtaxikra azért van szükség, mert a NASA 2011-ben végleg leállította az űrsiklóprogramját. A jövőben a Boeing CST-100-ra és a SpaceX Dragon V2-re építenek majd, amelyek mindegyike hét embert tud szállítani, és több rakétával is kompatibilis. A Boeing 4,2 milliárd dolláros, a SpaceX 2,6 milliárd dolláros díjazásban részesül - az összegek a cégek ígéreteihez igazodnak. 

A következő években mindkét cég űrjárműveit alapos vizsgálatoknak és teszteknek vetik majd alá, hogy az embereket biztonságban indíthassák az útjukra. Az első repülésekre 2017 közepén lehet számítani, ráadásul a megállapodást az első lépésnek tekintik a kereskedelmi, bárki által elérhető űrutazáshoz is. A SpaceX vezére amellett, hogy az átlagembereket felvinné az űrbe, egy napon végül idegen bolygók lakosaihoz is szeretné, ha eljutnánk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.