Hirdetés

Mr. Worf, álcát fel!



|

Amerikai fizikusok megalkottak egy 2D-s álcázóberendezést. Noha a sci-fikből megismert, láthatatlanná tévő eszközöktől továbbra is messze járunk, a technológia nagy áttörést jelenthet.

Hirdetés

 

A Marylandi Egyetem tudóscsoportja Igor Smolyaninov vezetésével megalkotott egy álcázóberendezést, amely ugyan ha csak 2 dimenzióban is, de képes láthatatlanná tenni valamit.

 

cloakingdevicering.jpg

 

Az új technológiának hála egy 10 mikrométer sugarú körben bármi álcázható - a fény összegyűlik a tárgy belseje körül, majd a másik oldalon távozik, azonban mindez úgy tűnik, mintha a fény egyenes vonalban haladna tovább.

 

Sajnos ez a megoldás 3D-ben már nem lesz alkalmazható, így a Star Trekből és más sci-fikből megismert álcázóberendezésekre még jó darabig várnunk kell. Ellenben a számítógépes chipeknél és az üvegszálas optikák helyettesítésében áttörést jelenthet a technológia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.