Hirdetés

Nanotechnológiával a jobb golyóálló mellényekért



|

A kevlárnál is jobb energiaelnyelő képességgel rendelkező anyagot hoztak létre a Norwestern kutatói.

Hirdetés

A Northwestern Egyetem kutatói nanotechnológia segítségével állítottak elő a kevlárnál szívósabb rostszálat. A Védelmi Hivatal által pénzelt kutatás során a tudóscsoport szén nanocsövekből hozott létre egy rendkívül strapabíró anyagot. "A nanotechnológiával előállított szálakkal többnyire az a gond, hogy vagy szilárdak, vagy hajlékonyak, nekünk viszont olyanra volt szükségünk, amelyik egyesíti magában e két tulajdonságot." - mondta Horacio Espinosa professzor.
Az egyetemen előállított szálak rendkívül rugalmasak és szívósak, ennek következtében nagy mennyiségű energiát képesek elnyelni és eloszlatni. A kutatók szerint az új anyagot golyóálló mellények, ejtőernyők, járművek, repülők és műholdak gyártása során is felhasználhatják.
A szén nanocsövek a legerősebb anyagok közé tartoznak a természetben, ugyanakkor sokat veszítenek szívósságukból, ha egymáshoz kötik őket. A Northwestern kutatói ez a problémát egy hozzáadott polimerrel hidalták át. Az így kapott rostok ugyan ötvenszer gyengébbek, mint a szén nanocsövek, de mégis több energiát bírnak elnyerni, mint a kevlár. A tudósok által elért eredmény tehát még csak az első lépés a szinte teljesen elpusztíthatatlan anyag előállításához vezető hosszú úton.





 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.