Hirdetés

Női úttörők a tech szektorban - második rész



|

Mutatunk még néhány olyan hölgyet, akik óriási hatással voltak a tech szektor fejlődésére.

Hirdetés

Legutóbb már kitértünk rá, hogy mostanában sokszor hallani olyan botrányokat, amelyek abból indulnak ki, hogy kevés nő dolgozik a tech szektorban, és túl sok a férfi. Ez furcsa módon nem volt mindig így, sőt - 1984-ig rohamos tempóban nőtt a számítógépes ágazatban dolgozó nők száma. A visszaesést a marketingnek tulajdonítják, és egyes vélemények szerint csupán ennyi kellene az újbóli normalizálódáshoz is. Kik voltak még azok a nők, akik nagy hatással voltak a tech és tudományos szektorra korábban?

Hirdetés

 

Ada Lovelace

Az angol matematikust és írónőt tartják az első számítógép-programozónak, és sokak szerint a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez is ő írta a programokat. Az 1852-ben elhunyt Lovelace munkássága később egyre több nőt inspirált arra, hogy mélyebben is belemerüljön a programozás világába. 

 

Az első számítógép-programozó

 

Sally Ride

1983. június 18-án írta át a történelmet Sally Ride, ugyanis ő volt az első amerikai nő, aki az űrbe ment. A második útját követően végül úgy döntött, visszavonul a NASA-tól, és inkább az oktatáson belül próbálja meg bátorítani a fiatalokat. Később megalapította a Sally Ride Science-t is, ami a tudományos-technológiai témakörök iránt érdeklődő diákokat támogatta. A 2012-ben elhunyt Ride-ot azóta is nagy tisztelet övezi. 

 

Az első amerikai nő az űrben

 

Barbara McClintock

Barbara McClintock amerikai genetikus volt, és a mai napig az egyik legnagyobb névnek számít az ágazatban, a világ egyik első citogenetikusaként. 1983-ban Nobel-díjat kapott fiziológia témakörben, a génáthelyeződéssel kapcsolatos felfedezéseiért. 1992-ben elhunyt, a munkái azonban a mai napig befolyásolják a mai tudósokat. 

 

Nobel-díjat kapott

 

A Mercury 13

A Mercury 13 egy olyan, nőkből álló csoport volt, amely űrhajósok kiképzését tűzte ki célul az 1960-as évek elején. Bár nem volt hivatalos NASA-program, és így végül le is állt, a törekvéseik nagy hatást gyakoroltak az ágazatra, és megnyitották az utat az olyan asztronauták előtt, mint Mae Jemison, az első afrikai-amerikai nő, aki eljutott az űrbe. 

 

Nem NASA-program volt

 

Az ENIAC programozói

A második világháború során egy titkos projekt keretében hat fiatal nő kezdte el programozni az első teljesen elektronikus, programozható számítógépet. A projektet végül 1946-ban mutatták be a nagyközönség számára, azonban a kemény munkát végző hat hölgyről soha nem esett szó. Az ENIAC Programmers Project azóta mindenesetre őrzi ennek a hat nőnek az örökségét. 

 

Nem beszéltek róluk
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.