Hirdetés

Öngyilkos küldetés a Jupiter holdjára

|

Akit kilőnek az Európára, az többet nem tér haza, de legalább a tudomány nevében áldozhatja fel magát.

Hirdetés

Azt már láttuk, hogy a Mars One küldetés, mely a Mars kolonizációját szolgálná, miközben itt a Földön valóságshow keretei között lehetne nézni az ottaniak ügyetlenkedéseit, igen népszerű, hiszen százezren jelentkeztek rá, holott onnan sincs visszatérés. A gizmag most egy újabb projektről írt, ahol egyértelműen feláldoznák a legénységet, akik a Jupiter holdján, az Európán keresnék az élet jeleit, míg a sugárzás, valamint a csontok és az izmok degradációja meg nem ölné őket.

Hirdetés

A Project Europa névre hallgató program vezetője Kristian von Bengston, aki a Copenhagen Suborbitals alapítója. A csapatban hasonló gondolkodású tudósok, építészek, tervezők, egykori NASA szakemberek vannak, de Pierre-Yves Cousteau is segíti a munkát. Jelenleg még ott tartanak, hogy annak lehetőségét vizsgálják, lehetséges-e egyáltalán legénységet küldeni az Európára akik az élet nyomait kutathatják? Még csak az ötletelés fázisában vannak és több évtizedre van szükség ahhoz, hogy valósággá válhasson a dolog, de abban biztosak, hogy nem robotizált küldetést szeretnének, hanem embert küldeni a messzibe.

Ez egyben azt is jelenti, hogy aki oda megy, az többet nem tér vissza a Földre, ráadásul elég kellemetlen körülmények között távozik majd az élők sorából, bár nyugtathatja az a tény, hogy a tudományért áldozza fel magát. Jelenleg az Objective Europa célja, hogy egyrészt az etikai oldalát vizsgálja a dolgoknak, másrészt az egyes fázis részeként megépítsék a prototípust és elkezdjék az emberekkel kapcsolatos teszteket, mielőtt áttérnének a küldetés részletes kidolgozására. Ehhez a jelenlegi számításaik szerint legalább 50 évre van szükség, tehát sanszos, hogy a jelenlegi csapat jelentős része már nem fog élni, mire eljutnak odáig.

A projekt elsődleges célja tehát, hogy a Naprendszer azon pontján kutassa az élet nyomait, ahol eddig nem tettük, de mindezek mellett olyan kérdésekre is keresi a választ, hogy egyedül vagyunk-e a Naprendszerben, mi az értéke az önfeláldozásnak, hogyan örökíthetjük át a korábbi évszázadok úttörő szellemét? Elsőre az Európa hibás választásnak tűnhet, mivel a Jupiter negyedik legnagyobb holdján a felület hőmérséklete -170 °C és a felszín egy végtelen kiterjedésű jégmező. Ugyanakkor amikor a hetvenes években a NASA szondája arra járt, furcsa dolgokat tapasztalt, így például azt, hogy a Naprendszerben az egyik legsimább felszínű égitest, melyet keresztül-kasul vonalak hálóznak be és alig látható rajta becsapódási kráter.

Ráadásul sokkal több fényt ver vissza, mint a legtöbb hold és ezekből arra következtetnek, hogy tektonikailag aktív, életkora pedig mindössze 20-180 millió évre tehető. Az elmélet alapján tehát ha vannak a jég alatt vulkanikus nyílások, ahogy a Földön az óceánokban, akkor a hőmérséklet és a tápanyagok olyan mértékben állhatnak rendelkezésre, ami a mikrobáknak már elégséges lehet. Vannak természetesen ellenérvek is, mégpedig az, hogy a víz túlzottan sós, a jég a kéregig ér, illetve az óceán akár 100 kilométernyi mélységet is elérhet és a Földön ez 9580 atmoszféra nyomást jelent.

Ha mindezektől eltekintünk, akkor problémát okozhat a hatszáz napos utazás, valamint a sugárzás, ami lényegesen erősebb a földinél, mivel az Európa aprócska mágneses mezeje nem jelent ellene védelmet. Az 5400 mSV napi adag halálos, de ezek mellett ott van az, hogy a gravitáció hasonló, mint a saját Holdunkon, így számítani lehet a csontok és az izmok degradációjára, ami idővel hatalmas problémát okozna. Egyszóval erre is csak az jelentkezzen majd, akinek minden mindegy.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.