Hirdetés

Oroszország tisztára söpri a világűrt



|

Miközben egy magánvállalkozás nyersanyagként gondol az űrszemétre, addig az oroszok egyszerűen csak el akarják takarítani az útból.

Hirdetés

Nem is oly rég számoltunk be arról, hogy a Made in Space nevű vállalat feltett szándéka gigászi 3D nyomtatókkal lökést adni az űrkutatásnak, céljaihoz nyersanyagként használva fel a hordozórakétákról levált elemeket, kimúlt műholdakat és egyéb hulladékot, amelyek nem kis veszélyt jelentenek a még működő eszközökre, illetve magára az űrutazásra is. Nem véletlen, hogy Oroszország kétmilliárd dollárt szán egy olyan űrjárműre, amellyel mintegy 600 kisebb-nagyobb hulladékdarabot tud eltüntetni az ég színéről. Az Energia egy olyan űrkapszulát kíván Föld körüli pályára állítani, amely hozzávetőleg tizenöt éven át láthatja el feladatát, hogy annak végeztével visszatérjen a Földre. A tervek szerint 2020-ra készül el a "kukásautó", amely 2023-ban már neki is láthat a takarításnak. A szerkezetet egyébiránt nem abból a célból építik meg, hogy majd begyűjtse az űrszemetet, az oroszok ennél egyszerűbb megoldást választottak. Nincs más szerepe, mint ütközéssel eltéríteni a hulladékdarabokat pályájukról, amelyek így vagy elégnek a Föld légkörébe lépve, vagy becsapódnak valahol.
Az Energia ezzel párhuzamosan egy olyan védelmi rendszer kifejlesztésén dolgozik, amelynek feladata az űrből érkező objektumok megsemmisítése, mielőtt azok komolyabb károkat okozva becsapódnának. Véletlen volna?






 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.