Hirdetés

Rossz passzban jönnek a jó gondolatok



|

Egy tanulmány szerint akkor tudunk a legjobban sziporkázni, amikor nem vagyunk a toppon.

Hirdetés

Mindenkinek megvannak azok az időszakai, amikor a legjobban tud gondolkodni. Régóta folynak vizsgálatok a cirkadián ritmust illetően, hogy milyenek a természetes minták, és ezek alapján az derült ki, hogy vannak például reggeli és esti típusú emberek, de mindenkinek van olyan időszaka, amikor leginkább produktívnak érzi magát. Egy új tanulmány szerint azonban nem ezek az időszakok azok, amikor a legjobb ötleteink születhetnek. Mareike Wieth és Rose Zacks kutatásai alapján a végkövetkeztetés az, hogy a zavaró tényezők hatására a magát dekoncentráltnak érző ember képes a legjobb gondolatokra.

A vizsgálatok alkalmával a résztvevőknek analitikus és gyorsan megválaszolható kérdéseket tettek fel. Az elemző jellegű kérdések megválaszolásához unalmas és fáradságos munka vezetett, míg a hirtelen megválaszolható témáknál csupán egy pillanat kellett ahhoz, hogy feltörjön az ihlet. Az eredmény az lett, hogy minél kevésbé összpontosítottak a vizsgált személyek, és minél jobban elterelődött a figyelmük a feladatról, annál könnyebben jöttek a produktív gondolatok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.