Hirdetés

Saját orrában fedezett fel egy új kullancsfajt a biológus



|

Tony Goldberg egy afrikai útján gyűjtötte be a kellemetlen potyautast. Csimpánzokat tanulmányozott.

Hirdetés

Tony Goldberg nem mindennapi felfedetést tett, miután visszatért legutóbbi afrikai kutatóútjáról: a patobiológiával foglalkozó tudós a saját orrlyukában bukkant rá egy eddig ismeretlen kullancsfaj egyik példányára. „Amikor rájössz, hogy egy kullancs lapul az orrodban, nehéz megállni, hogy le ne kapard az arcod” – írt felfedezéséről a University of Wisconsin-Madison professzora.

Goldbergnek szerencsére sikerült kilakoltatnia, és elemzésre egy laboratóriumba küldenie a kellemetlen társbérlőt; mint kiderült, nem csak egy katalogizálatlan fajt sikerült felfedeznie, de meglehet, azt is megfejtette, hogyan terjednek a betegségek a csimpánzok és az emberek között.

Hirdetés

A tudóst komolyan elgondolkoztatta, vajon miért mászhatott be az orrába az élősködő. Miután kollégáival számos csimpánzokról készült fényképet áttanulmányoztak megállapították, hogy az állatok legalább harminc százalékának orrában is hasonló kullancsok lapulnak.

Goldberg és csapata szeptember 30-án jelentette meg kapcsolódó tanulmányát a The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című folyóiratban. Valószínűnek tartják, hogy az általuk felfedezett faj egyszerűen adaptálódott: egyedei azért másznak fel a gazdaállat orrlyukába, hogy ne vegyék észre őket. A csimpánzok rendszeresen kurkásszák egymást – de az orrüregben rejtőző a kullancsok ennek ellenére is zavartalanul és biztonságban táplálkozhatnak.

A tudomány számos olyan kullancsfajt ismer, amelyek gazdáról-gazdára vándorolnak. Ráadásul betegségeket is terjesztenek; a kutatók szerint nem lehetetlen, hogy ők felelősek a csimpánzok és emberek közti fertőzések terjesztéséért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.