Hirdetés

Székleterőművekkel a zöld jövőért



|

A Stanfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy áramtermelésre is használható a szennyvíz.

Hirdetés

A Stanfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a széklet jóval nagyobb értéket képvisel, mint gondolnánk. A tudósokatrégóta foglalkoztatja az exkrementum - megújuló - energiaforrásként való hasznosítása, ám ezen a téren eddig még senkinek sem sikerült valódi áttörést elérnie.

Hirdetés


A helyzet hamarosan megváltozhat, hiszen a neves felsőoktatási intézmény kutatói által készített új generátor a becslések szerint a szennyvízből maximálisan kinyerhető energia 30 százalékát képes hasznosítani, azaz hatékonyságra az átlagos napelemek szintjén van.


A szennyvízből elektrogén mikrobák segítségével nyerik ki az áramot: ezek elektromos potenciált létrehozva lebontják az alapanyag szénalapú elemeit, a keletkezett elektronokat pedig az ezüst-oxidból készült pozitív elektródára továbbítják. Az ezüst-oxid ettől ezüstté válik, az elektronok pedig tárolhatóvá válnak. A pozitív elektróda eltávolításával az elektronok ismét kilökődnek, az elektróda pedig újból ezüst-oxid lesz. A fenti képen látható prototípus esetében az elektróda feltöltéséhez körülbelül egy napra van szükség.

A kutatók szerint az áttörés ellenére az új, széklettel működő erőművek megjelenésére egy darabig még nem számíthatunk, hiszen az elektróda ezüst komponense miatt ezek felállítása rendkívül költséges lenne - de persze már dolgoznak a találmány praktikus problémáinak elhárításán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.