Hirdetés

Színes kristályok – a jövő kijelzői



|

Három folyadékkristály helyett egy is elég lesz az újabb, P-Ink kijelzőkben.

Hirdetés

A színes kijelzők – függetlenül attól, hogy milyen technológiát is használnak – három alapszínből állítják elő a színes pixeleket, azaz minden képponthoz három különböző kijelzőt (folyadékkristály elemet, OLED-et vagy plazma-cellát stb.) kell a berendezések paneljeire építeni. Természetesen ez háromszoros elektronikát, és harmad akkora alkatrészeket jelent, mint az egy képponthoz tartozó cellaméret. A most bemutatott technológia mindezt egy csapásra eltörli, hiszen a kristályok színe a feszültséggel szabadon változtatható, ráadásul nem csak a látható spektrumban, hanem az ultraibolyán át az infravörösig.

 

p-inkTechImage.jpg

Mivel a kristályok színe közvetlenül változtatható, nem csak harmadára csökken az egy képpont kirakásához szükséges alkatrésszükséglet, de a színkomponens (R,G,B) kiválasztásához szükséges színszűrő réteg is szükségtelenné válik. Ráadásul az így készült kijelzőknek háttérvilágításra sincs szükségük, mivel egy átlagos megvilágítású helyen is jól láthatók a kristályok színei.

 

A P-Inknek elnevezett eljárás jelenleg még csak a laboratóriumi körülmények közt működik, és a fejlesztők vevőt keresnek technológiájukra, ennek értékesítésére létre is hoztak egy céget Opalux néven.

 

elastinkTechImage.jpg
A P-Ink kristályok nem csak feszültség (jellemzően 0 és 2 Volt között) hatására színeződnek át, hanem mechanikai behatásokra, pl. nyomásra is, ráadásul maradandóan. Az ebben rejlő látványos lehetőségeket első sorban biztonsági eszközökben, pl. érintésre megváltozó színű áruvédelmi címkékben, okmányok védőborítójában stb. is fel kívánják használni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.