Hirdetés

Trambulinnal a végtelenbe és tovább



|

A SpaceX bemutatta, hogy juthat ki Amerika az űrbe az oroszok nélkül.

Hirdetés

Az Egyesült Államok jelenleg csak az oroszok Szojuz űrhajójával tudnak asztronautákat küldeni a Nemzetközi Űrállomásra. Így amikor Amerika a Krím megszállása miatt szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, Dmitry Rogozin, az orosz védelmi miniszter gúnyos javaslatot tett az amerikaiaknak, miszerint a NASA-nak nem ártana a pályára álláshoz ilyen trambulinokba fektetnie:


Ezt a „trambulint” tegnap este Washingtonban mutatták be az amerikai politikusoknak. A SpaceX új, Dragon II űrhajója és a vezérigazgató, Elon Musk igyekeztek lenyűgözni a kongresszus tagjait, akik eldöntik majd, hogy a hajó (és vele együtt a vállalat is) felszállhat-e a csillagok közé, vagy elég az atmoszférában.

Hirdetés

Hatméteres magasságával a Dragon II az alatta álló politikusok fölé tornyosult. És nem csak fizikai értelemben: az este bebizonyosodott, hogy a SpaceX a politika terén is egyre nagyobb befolyással bír. És még egy jó húzás: ki ne akarna beszállni egy űrhajóba, amely vitathatatlanul az eddigi legmodernebb? A kongresszusi tagok egész este ki-be másztak az űrhajóba, hogy kipróbálják a pilótafülkét, amely inkább hasonlít egy Apple termékre, mint egy Boeing-re.


Ízelítőt kaphatunk az élményből, ha megnézzük Musk meglehetősen felvágós videóját a Dragon II-ről. Különösen büszke rá, hogy a hajó képes függőlegesen landolni, méghozzá egy helikopter pontosságával.

A kongresszusi tagok egy ideje - egy NASA-projekt keretében, amellyel a leállított űrsikló programot akarják helyettesíteni - pénzelték már a Dragon II fejlesztését.  Eddig a SpaceX jutott a legmesszebb a tesztelésben. A SpaceX mellett a Boeing és a Lockheed is versenyben van a programban.

Ha Amerika be akarja bizonyítani, hogy még mindig felveheti a versenyt az űrprogramban Oroszországgal, a kongresszus jól tenné, ha folytatná a SpaceX támogatását, és minél előbb üzembe helyeznék a Dragon II-t.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.