Hirdetés

Új chip forradalmasíthatja az orvosi diagnosztikát



|

Az InSilixa biochipje DNS-elemzéssel segíti az orvosok munkáját. A technológia töredékére csökkentheti a vizsgálatok költségét.

Hirdetés

Speciális biochipet fejlesztettek ki az InSilixa nevű amerikai startup mérnökei. A Hydra-1K képes azonosítani a fertőző betegségekért felelős kórokozókat és vírustörzseket; használata jelentősen csökkentheti az orvosi vizsgálatok költségeit, és a várólistákat is lerövidítheti. A chipet a kaliforniai Cupertinóban rendezett Hot Chip konferencián mutatták be. Arjang Hassibi, a cég egyik alapítója, az austini University of Texas Elektronikai és Számítástechnikai Tanszékének volt professzora szerint a szilíciumlapkát, amely nagymértékben megkönnyítheti a betegségek diagnosztizálását és a megfelelő kezelés kiválasztását, elsősorban orvosi rendelőkben és ellátóhelyeken használhatnák.

Hirdetés


Egyszerűbb és olcsóbb diagnosztika

A Hydra-1K felmelegíti a betegektől vett mintákat, majd azonosítja az azokban található egyedi molekuláris struktúrákat, például a DNS-szekvenciákat. Az egyszer használatos eszközt szenzorokkal, I/O portokkal és egy folyékony „sapkával” is ellátták: ebbe kerülnek az elemzésre váró tenyészetek. Az orvosok az adatok kiértékelését követően azonnal dönthetnek a gyógyszerezésről, vagy ha szükséges, a fertőzött páciensek elkülönítéséről.


A Hydra-1K önmagában nem tudja felismerni a betegségeket, „csupán” arra képes, hogy megerősítse vagy cáfolja az orvosok előzetes, a páciensek panaszai és tünetei által felállított diagnózisát. Hassibi az E-coli fertőzés példáján keresztül mutatta be a technológiában rejlő lehetőségeket. Mint mondta, a chip a baktérium DNS-ében beállt mutációkat is ki tudja mutatni, így többek között az is megállapíthatóvá válik, hogy az adott törzs ellenálló-e az antibiotikumokkal szemben. A betegségeknek egyedi DNS-szekvencia-azonosítói vannak: a húgyúti fertőzésnél például tíz, a tuberkulózisnál közel ezer ilyen markerről tudunk. A chip rendkívüli pontossággal elemzi a mintákat, és akár ezer különböző szekvenciát is képes megkülönböztetni egymástól.


A Hydra-1K azonosítja az egyes betegségek DNS-markereit


A Hydra-1K nemcsak gyorsabbá és pontosabbá, hanem olcsóbbá is teheti a vizsgálatokat. Manapság, ha egy betegséget a hagyományos módszerekkel nem tudnak azonosítani, laboratóriumba küldik a levett mintákat, amelyek elemzése akár több ezer dollárba is kerülhet, ráadásul a pácienseknek sokszor hosszú heteket kell várniuk a leletekre. Hassibi szerint az új biochippel 7-15 dollárra szoríthatják le a vizsgálatok árát. Összehasonlításképpen, ma egy DNS-szekvenálásért akár 700 000 dollárt is kiszámláznak az orvosdiagnosztikai intézetek.


A chipet az Egyesült Államok Betegség-felügyeleti és Megelőzési Központjának (CDCP) szakemberei is tesztelték. Sikerrel vette az akadályt: a TBC több DNS-szekvenciáját is azonosítani tudták vele. Jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-biztonsági hatóság, az FDA jóváhagyására vár, de a kórházakban enélkül is használható lesz mint diagnosztikai és műtéti berendezés. A Hydra-1K-t a jövő év közepén kezdik kiszállítani a kórházakba és rendelőkbe. Egyelőre csak egy-két betegség, köztük a tuberkulózis diagnosztizálására használják majd, de a kutató bízik abban, hogy később szélesebb körben is alkalmazható lesz.


Laboratórium a lapkán

Nem az InSilixa az egyetlen olyan kutatócég, amely orvosdiagnosztikai chipek fejlesztésével foglalkozik. Az Institute of Photonic Sciences (IFCO) munkatársai a közelmúltban mutatták be legújabb lapkájukat, amely nagyban megkönnyítheti a rákbetegségek korai felismerését. A speciális „lab-on-a-chip” eszköz fejlett antitest-receptorainak köszönhetően akár egyetlen csepp vérből is képes kiszűrni a rákos sejtek jelenlétéről tanúskodó proteinmarkereket.


Mivel a legtöbb ma használt diagnosztikai eljárás csak a daganatok kialakulása után tudja kimutatni a rák jelenlétét, az IFCO chipje komoly gyógyászati áttörést jelenthet. Romain Quidant professzor, a projekt kutatásvezetője szerint a „lapkalabor” legfigyelemreméltóbb tulajdonsága az, hogy percek alatt kimutatja a ráksejtek jelenlétét a vérben. Ráadásul mivel gyártási költségei igen alacsonyak, idővel akár mobileszközökben is alkalmazható lehet, lehetővé téve, hogy használói rendszeresen ellenőrizhessék egészségügyi állapotukat.

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.