Hirdetés

Vezeték nélküli energiasugár



|

2 méterről sikerült meggyújtani egy villanykörtét mágneses rezonanciával.

Hirdetés

light_bulb.jpg
Az elektromos energia vezeték nélküli továbbítása régi álom. Még anno, Nikola Tesla próbálkozott meg először az elektromágneses rezonanciára alapozott energiaátvitellel, de a kísérleti berendezés összeállítása meghaladta anyagi lehetőségeit. Tesla több kilométerre próbált meg energiát eljuttatni, ezzel szemben a mostani kísérlet csak mintegy 2 méter távolságból zajlott; a vevőberendezésre szerelt 60 wattos körte szépen felgyulladt és folyamatosan világított. A kutatók a pontos energiaátvitel értéket nem adták közre, de a BBC News cikkéből kiderült, hogy a betáplált energia mintegy 40%-át sikerült átvinni a vevőberendezésbe.

 

Emberre – állítólag – veszélytelen

A mikrohullámú, több gigahertzes hullámhosszúságú sugárzással szemben a kísérletben használt 10 MHz-es frekvencia a kutatók szerint az emberre teljesen veszélytelen, ebben a tartományban a szövetek nem „vevők”, a rezonancia csak a megfelelő tekercsekben jöhet létre. (A mikrohullámú sütőkben használatos 2,45 GHz-es sugárzás pont az emberi test nagy részét kitevő víz rezonancia frekvenciáján terjed, emiatt tudja az energiáját hővé alakítani a vízben.)

 

Szép, drótnélküli jövő?

A nagy teljesítményű rádióadók környékén eddig is voltak hasonló jelenségek, azaz az adótoronyok környékén „maguktól” kigyulladnak az elektromos fényforrások, elem nélkül is lehet rádiót hallgatni stb. A fő különbség azonban a nagyságrendekben rejlik: a mostani kísérlet kisméretű adó- és vevőberendezésekkel és a nagy rádióállomásokénál jóval kisebb kimenő teljesítménnyel zajlott, laboratóriumi, azaz ipari helyett szobai méretekben.

Ha sikerül lekicsinyíteni a rendszert – a kísérletben kb. 50 centiméter átmérőjű adó- és vevőtekercseket használtak –, hatékonyságát megnövelni és hosszabb hatókörrel ellátni, gyakorlatilag megszabadulhatunk a mobil eszközök akkumulátorhoz kötöttségétől.

 

Mivel a technológia még csak nagyon kezdetleges fázisában van – a 60%-os átviteli veszteség megengedhetetlen és a rövid hatótáv is igen erős korlát –, hosszú fejlesztési időre számíthatunk. Addig is maradnak az akkumulátorok és a vezetékek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.