Hirdetés

Videotorium - Elindult az első magyar tudományos videomegosztó



|

Elindult hazánk első oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portálja, a Videotorium

Hirdetés

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) még 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű videomegosztó szolgáltatását (http://videotorium.hu/) a közgyűjteményi, a kutatási és a közgyűjteményi kör számára, ahol hang- és videofelvételeket lehet közzétenni.
A hiánypótló portál a tudományos igényű ismeretterjesztés és tartalommegosztás követelményeinek megfelelően biztosítja a feltöltött anyagok szerkeszthetőségét és visszakereshetőségét, valamint előadás során használt diákat is csatolhatunk hozzájuk. A fóliák és dokumentumok teljes szövegű indexelése pontos és azonnali információ-hozzáférést tesz lehetővé az internetezők számára. A Videotorium a felhasználók azonosítását a nemzetközi szabványokon alapuló, országos felsőoktatási-kutatási eduID föderatív authentikációs és authorizációs infrastruktúrára (AAI) építi, valamint standard metaadat-csere interfészt kínál a hozzá hasonló tartalom-aggregátorok (pl. intézményi videorepozitóriumok, nemzetközi portálok) számára, amely lehetővé teszi a Videotoriumban tárolt tartalmak más keresőrendszerekben való megjelenítését.



Az oktatás, a távoktatás és a távtanulás színvonalas támogatása mellett a Videotorium szerepet kíván vállalni a felsőoktatás-kutatás munkájának megismertetésében, a tudományos gondolkodás népszerűsítésében, ezen keresztül előmozdítva hazai oktatóink, kutatóink társadalmi elismertségét, a tudományos gondolkodás szélesebb körben való elfogadtatását. A gyűjtemény és szolgáltatás komoly szerepet játszhat tehát a hazai tudományos műhelyek eredményeinek közzétételében, s oly módon is fontos lehet, hogy azokat a külföldi hasonló szolgáltatásokkal megismertetheti, összekapcsolhatja.A Videotoriumban már jelenleg is több mint 1100 órányi nyíltan hozzáférhető felvétel tekinthető meg a legkülönbözőbb témákban, az informatikától, a biológián át, a kozmológiáig. Számos szakmai és tudományos konferencia felvétele, Nobel-díjas tudósok előadásai, ismeretterjesztő előadások és szemináriumok felvételei nem csupán a felsőoktatási-kutatási szereplők számára bírnak jelentőséggel, de bárkinek lehetőséget adnak a tanulásra és önképzésre.A fejlesztésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) TÁMOP 4.1.3 kiemelt projekt részeként kerülhetett sor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.