Hirdetés

Vizet talált a Marson a Curiosity

|

A NASA marsjárója folyékony vizet talált a marsi talajban. A felfedezés a jövő Mars-utazásai során is fontos szerepet játszhat.

Hirdetés

A Guardian csütörtökön számolt be róla, hogy Curiosity rover folyékony vízre bukkant a Marson. Az elemzések szerint a talaj köblábanként (cca. 28316,84 köbcentiméter) 1,14 liter vizet tartalmaz – igaz, a H2O-molekulákat különféle ásványi anyagok kötik meg.

A Curiosity 2012 augusztusában szállt le a bolygó egyenlítője közelében álló Gale kráterben. Elsődleges feladata, hogy megkerülje és megmássza a kráter közepén álló öt kilométer magas Mount Sharpot; a hegy kőzetrétegeinek vizsgálata hozzásegítheti a kutatókat a Mars történetének felderítéséhez.

A NASA tudósai csütörtökön publikálták azt az ötrészes tanulmánysorozatot a Science-ben, amelyben részletesen bemutatták, milyen kísérleteket, vizsgálatokat végeztek a szonda megérkezését követő négy hónapban a Curiosity tudományos eszközarzenáljának segítségével. Az ügynökség munkatársai az elmúlt évben tudományos konferenciákon és sajtótájékoztatókon számoltak be a legfontosabb eredményekről, de a most megjelent cikksorozat az első olyan lektorált beszámoló, amelyben részletesen is ismertetik a program eddigi eredményeit.

„Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a Mars egy száraz hely – éppen ezért volt olyan izgalmas a számomra, hogy viszonylag könnyen hozzáférhető vízre bukkantunk a bolygó felszínén, a talajban – jelentette ki Laurie Leshin, a Rensselaer Polytechnic Institute tudományos karának dékánja, a tanulmányok vezető szerkesztője. – Ha veszel egy köblábnyi földet és felmelegíted, rögtön hozzájutsz pár liternyi vízhez."

A tudósok szerint a felfedezés már csak azért is fontos, mert – tekintve, hogy a folyékony víz rendkívül egyszerű módszerekkel kinyerhető a marsi talajból – jelentősen egyszerűbbé teheti a jövő emberes Mars-expedícióinak megszervezését.

Hirdetés

A kutatások azt mutatják, hogy a víz nagyjából két százalékos arányban található meg a marsi talajban. A Curiosity a mintavételek során kéndioxidot, széndioxidot és oxigént is talált a földben.

A rover egyik legfontosabb feladata, hogy megpróbáljon bizonyítékot találni arra, hogy a Marson egykor megvoltak az élet kialakulásához szükséges feltételek. „A kövek és ásványok a [bolygófejlődés] folyamatának emlékei; [a Curiosity] megpróbálja felderíteni ezt a környezetet, és megvizsgálni, lakható volt-e” – hangsúlyozta Peter Grindrod, a University College London bolygókutatója, aki személyesen nem vett részt a marsjáró által összegyűjtött adatok elemzésében.

A tudósok úgy gondolják, hogy a Mars felszínén egykor számos természetes vízfolyás volt – ezek azonban mára egytől-egyig eltűntek. Az egyetlen közvetlen vízforrást, amit eddig felfedeztek a sarki jégsapkák jelentették.

A tanulmányok a marsi talaj röntgenképeinek elemzésének eredményeiről is beszámoltak, amelyek során a kutatók a talaj ásványainak kristályszerkezetét elemezték. Az egyik legérdekesebb felfedezést annak a vulkanikus kőnek a vizsgálata hozta, amelyet a NASA egyik mérnöke után „Jake M-nek” neveztek el a kutatók. Mint kiderült, a piramis alakú kődarab a Földön is megtalálható mugearit, amelynek keletkezéséhez víz jelenlétére van szükség.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.