Hirdetés

Új korszak a Panasonicnál, jön a 3D-s házimozi!



|

Kézbe vehettük a CES alkalmával bejelentett újdonságokat, kipróbálhattuk a legújabb 3D házimozi technológiát és ezzel könnyen lehet, hogy tanúi lehettünk egy új korszak kezdetének.

Hirdetés

A CES-ről szóló összeállításunkban beszámoltunk a Panasonic 3D-s mozibemutatójáról, amelyet a gyártó a müncheni rendezvényen most ismét a sajtó meghívott képviselői és a partnerek elé tárt. Mint a bemutató során megtudhattuk, az Egyesült Államokban már elérhetők az új 3D-s televíziók és Blu-ray lejátszók, idén májustól pedig az itthoni vásárlók is hozzáférhetnek az új technológiához.

 

3dglassdivat_k.jpg

Az infra vezérlésű szemüveg felváltva takarja a bal és jobb szemet, hogy mindkettő csak a neki szánt képeket lássa, így alakítja ki a térérzetet


 

Teljes képkockákat megjelenítő (frame sequential) technológiával dolgozik a Panasonic 3D rendszere, azaz mindkét szem számára full HD felbontású teljes részletességű képet biztosít. A plazmamegjelenítő 120 vagy 100 Hertz gyakorisággal vetíti le a képeket felváltva a bal és a jobb szem számára. Egy speciális, nem csak kontaktlencsével együtt is viselhető vezeték nélküli szemüveg gondoskodik arról, hogy bal és jobb szemünk csak a neki szánt képeket láthassa. Más gyártóktól eltérően a Panasonic egy továbbfejlesztett 600 Hz-es képfrissítéssel dolgozó 3D NeoPDP plazma rendszert alkalmaz megjelenítőként, amelyben gyorsabb, rövidebb utánvilágítási idővel és négyszer energiahatékonyabban dolgozó foszfor adja a képet, kiküszöbölve a bal és jobb szemnek szánt látvány összemosódását (leaking, cross-talk). A plazma technológia segítségével lehet jelenleg a leghatározottabban elkülöníteni egymástól a bal illetve jobb szemnek szánt képkockákat, mivel itt minden pixel fényereje egyedileg szabályozható egy igen nagy, akár 1:5 000 000 kontraszt tartományban. A hagyományos LCD tévé és az olcsóbb LED tévék egységes háttérvilágítása erre kevésbé alkalmas, a fejlettebb, zónákra osztott háttérvilágítású LED televíziók is csak néhány száz szegmensre osztják fel a megvilágítást, míg a plazma panelek több mint kétmillió képpontja egyedileg kezelhető.

 

dimmingzones_k.jpg

A fejlettebb LED tévék néhány száz pontban képesek a fényerő szabályozására, de a plazma panelek kétmillió pixele egyenként világítható meg, ami sokkal jobb 3D kontrasztot eredményez


 

Az eddigi 3D technológiák visszafogottabb minősége miatt először kissé szkeptikusan álltunk a kérdéshez. Az új 3D HD rendszer képminősége és az általa keltett térérzet azonban valóban meggyőzőbb, kellemesebb, mint az eddig bemutatott házimozi célú technológiák és tényleg alkalmas arra, hogy új dimenziót adjon az otthoni szórakoztatáshoz.

 

p50vt20_k.jpg

Jelenleg a legkisebb Panasonic 3D HD tévé az 50 hüvelykes P50VT20


 

A Panasonic TX-P65VT20 és TX-P50VT20 televízió modellek lesznek az elsők a 3D-s termékek sorában, minden TV-hez két pár szemüveget mellékel majd a gyártó. Külön lesz kapható az első 3D-s Blu-ray lejátszó, a DMP-BDT300, amely természetesen normál Blu-ray és DVD lemezekhez is használható. Mindkét készülék illeszthető más gyártók kompatibilis termékeihez is. A plazmával szemben sokszor felhozták a magas energiafogyasztás vádját, az új generáció azonban minden eddiginél takarékosabbra is sikeredett, az új tévék 10 százalékkal kevesebbet fogyasztanak egy azonos méretű LCD tévénél.

 

bdt300_k.jpg

Az első 3D HD Blu-ray lejátszó, a BDT300

 

Nem csak egy új és jobb technológiát, hanem egy új korszak kezdetét látja 3D Full HD rendszereiben a Panasonic, az IMAX sikerére alapozva nem csak gyártói, hanem fogyasztói oldalról is elérkezettnek látva az időt a váltásra, illetve továbblépésre. Az IMAX és különösen a legutóbbi mozifilm siker, az Avatar  megmutatta a 3D-ben lévő piaci potenciált, így - ahogy a prezentációban hallhattuk - a fekete-fehérről színesre, majd normálról HD felbontásra váltáshoz hasonló házimozi forradalom előtt állunk.


3D tartalom Blu-ray-en és tévén


Az ígéretek szerint a 3D HD tévék és lejátszók ára csak mintegy 20 százalékkal lesz magasabb, mint az azonos kategóriájú nem HD-s termékeké, így az ár – az eddig is prémium minőség iránt érdeklődő vásárlói rétegekben – nem lesz elháríthatatlan akadály. A 3D HD – és bármilyen egyéb 3D – rendszer hazai elfogadásának legkényesebb kérdése, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom áll-e rendelkezésre, a tömeges elterjedéshez pedig elengedhetetlen a honosított, magyar nyelvű vagy legalább feliratos film és tévé adás kínálat. Ennek érdekében a A jelenlegi minimális 3D Blu-ray paletta az év során várhatóan 50 filmre bővül majd, bár az első időszakban nemigen számíthatunk magyar nyelvű anyagokra. A tendencia mindenesetre pozitív, 2008-ban 1, 2009-ben 19 3D Blu-ray album jelent meg, idén pedig összesen 31 várható még.

 

3dprinciple_k.jpg

 

A tévék területén egyelőre még a HD tartalmak elterjedésével sem haladtunk előre túlzottan, de nyugatabbra már biztató jelek mutatkoznak. Japánban természetesen már van működő 3D-s tévéadó, a BS11. Az Egyesült Államokban még csak kísérleti adás folyik, a DirectTV kereskedelmi szolgáltatása júniustól indul be. Nagy Britanniában a második félévben indít a Sky 3D, a francia Orange pedig teszt műsorszórásokat folytat jelenleg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.