Szuper, ha az MI válaszolgat majd nekünk a keresőkben, de mennyire bízhatunk a válaszokban?



|

A generatív MI hajtotta chatbotok és keresők ideje jön, ez már tény. De biztosan jó nekünk az, ha csak nagyjából megbízható információt kapunk szép csomagolásban?

Imádnak a techvilág szereplői forradalmi, a szabályokat újraíró technológiákról, termékekről áradozni, sőt nem ritka, hogy egyenesen kijelentik: az új megoldással a régi, bevált egyszerűen meghal, többé senkinek sem fog már kelleni. Itt van példaként a VR, az AR, de említhetnénk a metaverzumot, a PC-k lenyomására predesztinált tableteket, vagy éppen a 3D-s tévéket. A sor legújabb tagja a ChatGPT és a mesterséges intelligenciával fűszerezett keresőmotorok. Valóban igaz az, hogy egy év múlva már senki sem használja majd a klasszikus keresőket, ehelyett mindent az MI talál meg és önt rögtön a kért formába?

A 2023-as év elején sok érdekes bejelentés és termék született az IT-iparban, de mind eltörpülnek a generatív MI-k, a ChatGPT, a Bard és a Bing új verziója mellett. Az OpenAI-féle ChatGPT egy olyan rendszer, amelyben a mesterséges intelligencia hajtotta algoritmus a neten fellelhető adatok alapján nem csupán megtalálja a felhasználó által keresett információt, hanem az utasításban szereplő formába is önti ezeket az adatokat. Az nem nagy meglepetés, hogy ha valamit szépen becsomagolnak és attól könnyebben fogyasztható lesz, vagyis a felhasználó még kevesebb erőfeszítéssel hozzájut a kívánt információhoz, akkor ezt az utat fogja választani. Csakhogy ezek a válaszok nem megbízhatók, és ebből még óriási gond lehet. Meggyőződésem, hogy lesz is.

A mesterséges intelligenciára épített algoritmusokat és az adatbányászatot végző robotokat kiváló elmék, profi programozók elit csapata hívta életre, amire pedig ezek képesek, az lenyűgöző. Még csak most indultak, de máris elő tudnak állítani festményt, regényt, zenét és egyeveket, csupán meg kell nekik mondanunk, mit is szeretnénk. Ennél is izgalmasabb, hogy minden egyes használat után tanulnak és fejlesztik magukat. Majdnem olyan, mint a mesebeli aranyhal, akitől bármit kívánhatsz, teljesíti.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.