Hirdetés

HoloLens vs Oculus Rift - mást akarnak

|

A HoloLens és az Oculus Rift teljesen eltérő irányokban próbálják kiszélesíteni a valóságunkat.

Hirdetés

A Microsoft saját képpel rendelkezik a jövőről, méghozzá olyannal, amelyben a technológia a sci-fi filmekből jött. A HoloLens headset egy lenyűgöző újítás tőlük, ami kis szerencsével még a Windows 10 pályafutásának az elején berobban a piacra. De mennyire más ez a rivális cégek próbálkozásaitól? Például az Oculus Rifttől? 

Hirdetés

 

Így működik a HoloLens

A HoloLens igazából nem állít elő 3D-s képeket, amelyeket mindenki láthat, tehát nem star trekes holofedélzetet akar megvalósítani. Ahelyett, hogy egy termet varázsolna át más világgá a Microsoft, az eszköz viselőjének szélesíti ki a fizikai világát. 

 

HoloLens

 

Mivel itt kiterjesztett valóságról beszélünk, ezért nem egy álomvilágba csöppenünk, hanem a valódiban maradunk, de mindenféle kivetített képet és tárgyat láthatunk magunk előtt a valós dolgokon. A nagy méretű szemüveg követi a mozgásunkat, és mindig ennek megfelelő képet sugároz a szemeinknek. Ha kell, akkor körbejárhatunk a nappaliban egy virtuális motort, a 3D-s elemeket pedig kézi gesztusvezérléssel is kezelhetjük - mindez a HoloLens rengeteg szenzorának köszönhető. Mivel a készüléken kamera is van, ezért a különféle tárgyak helyzetével is tisztában van - a képeket ezekre vagy ezekbe tudja vetíteni, legalábbis olyan hatást kelt. 

 

Kiterjesztett valóság

 

A HoloLens egészen új távlatokat nyithat a világunkban, amire jó példa a vízszerelős reklámfotó. Miközben mi egy csap alatt ülünk tanácstalanul, a szakértő egy táblagépen, Skype-on keresztül nézi az általunk is látott képet, és diagramokat, útmutatókat rajzol nekünk 3D-ben. Így igazán szemléletesen lehet megmutatni, hogy pontosan milyen eszközzel mit és hogyan kell csinálni. A szerelésen kívül persze pilóták és orvosok számára is elképesztő pluszokat adhat a HoloLens. 

 

Ezért más az Oculus Rift

A Facebook által 2014 márciusában több mint 2 milliárd dollárért megvásárolt Oculus VR teljesen más irányba megy az Oculus Rift készülékével. Ez a headset inkább egy virtuális valóságot akar létrehozni, amellyel kivesz minket a valódi környezetünkből. 

 

Becsap minket

 

Bár messziről sok különbséget nem látunk a HoloLenshez mérten, az Oculus egy teljesen más világba akar elvinni minket. Itt igazából egy arcra ragasztott kijelzőről beszélünk, amelynek a képei megpróbálják átverni az agyunkat, és elhitetni velünk, hogy valamilyen teljesen más helyen vagyunk. Így a nappaliból nézhetünk élő focimeccset vagy ülhetünk a tengerparton. A HoloLensnek nincsenek ilyen törekvései. 

Az Oculus nem az egyetlen azok közül, akik más világba akarnak repíteni minket egy headsettel. A Sony Prject Morpheus szintén teljesen új világba akar vinni minket, és erre az egyik jó példa a videojátékok piaca. A fejlesztők azonban nagyon nehéz helyzetben vannak, ugyanis a tapasztalatok szerint a virtuális képeknek nagyon pontosan kell követniük a valós fizikai mozgást, ellenkező esetben a felhasználók szédülni kezdenek. 

 

Megváltoztatja a kezelési lehetőségeket

 

Más, de ugyanaz

A két irányvonal nagyon különbözik egymástól, de mégis van valami közös a kiterjesztett és a virtuális valóságban. A jövőben bármelyik is lesz népszerűbb, megváltoztatja a jelenlegi számítógépes szokásokat és kezelési lehetőségeket, amelyek még mindig a billentyűzetre és az egérre épülnek. Nem mellesleg egy olyan álmot váltanak valósággá, amit hosszú éveken keresztül csodáltunk a fantasztikus filmekben. 

 

Ti lemondanátok valaha az egérről és billentyűzetről?

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.