Hirdetés

Jöhet a „szagos” virtuális valóság, ezzel a fura maszkkal



|

Még élethűbbé válhatnak a VR-tartalmak az új fejlesztésnek köszönhetően.

Hirdetés

A virtuális valóság izgalmas terület, de még 2023-ban is akadnak korlátai a technológiának. Ezek közül az egyik a szagok és illatok hiánya, ami sokat tehet azért, hogy a játékosok még jobban el tudjanak merülni a VR-tartalmakban.

Korábban már próbálkoztak különféle aerosolok és spray-k alkalmazásával, amivel az a probléma, hogy az amúgy sem túl felhasználóbarát VR-sisakokat még jobban túlbonyolítja, nem beszélve a tisztítás nehézségeiről.

Most azonban két kínai egyetem kutatói a Nature Communications tudományos folyóiratban tették közzé azt a két ötletüket, amelyek segítségével egyszerűbben lehet szagokat és illatokat integrálni a már létező VR-technológiákba.

Hirdetés

Az első megoldás egy különleges tapasz, amelyet az orrunk alá kell illeszteni, a másik pedig egy speciális arcmaszk. A működési elvük csaknem azonos: egy hőmérséklet érzékelő szenzor bekapcsol egy apró melegítő egységet, amely egy illatanyagokkal átitatott paraffin-betétet kezd el melegíteni.

A paraffinban többféle illatanyag található - a tapaszban kétféle, a maszkban viszont már kilenc különböző változat. Ha a virtuális valóságban "elmúlik" az adott szag vagy illat, mágneses indukciós tekercsek segítségével gyakorlatilag "elfújják" a szagokat a felhasználó orra elől.

A kínai kutatók egyelőre 30 féle illatot tudtak így előállítani, a rozmaring illatától az ananász gyümölcsös aromáin át a frissen kisült palacsinta illatáig. A kellemes mellett azonban kevésbé népszerű szagokat is létrehoztak, például a világ legbüdösebb gyümölcsének tartott durián szagát is elő tudták idézni. Az eredményekről 11 önkéntes számolt be, akik átlagosan 93 százalékos pontossággal tudták azonosítani a szagokat és illatokat.

A szórakoztató tartalmak mellett a fejlesztéstől azt is remélik, hogy közelebb tudja hozni az egymástól távol lévő embereket, ismerősöket, párokat. A technológia a kognitív problémákkal küzdő emberek számára is segítséget jelenthet, a szagok és illatok ugyanis képesek régi emlékek felidézésére is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.