Hirdetés

Mobilon is fut az ingyenes Windows 10



|

A sokkal kifinomultabb Windows 10 után az Xbox appról, a DirectX 12-ről és a HoloLens szemüvegről is szó esett.

Hirdetés

Szerda este a Microsoft megtartotta a régóta várt rendezvényét a Windows 10-zel kapcsolatban - sok új érdekesség derült ki a következő operációs rendszerről, és új termékeket is mutatott a redmondi vállalat. Az alábbiakban az összefoglalónk következik. 

Hirdetés

 

1,7 millióan tesztelik a Windows 10-et

A Microsoft büszkén árulta el, hogy az Insider programja keretében már 1,7 millióan tesztelik a Windows 10-et. Az emberek 800 000 visszajelzéssel és 200 000 topikkal segítették a fejlesztést. A múltbéli statisztikák alapján az látszik, hogy az érdeklődés rohamtempóban emelkedik, az utóbbi egy hónapban 200 000 új felhasználó lépett be a tesztelésbe. A Microsoft legfőbb célja az, hogy meghódítsa a fejlesztőket, akik a legkisebbtől a legnagyobb kijelzőig ugyanazzal a programmal állhatnak elő a rendszerre. Ha sikerül őket elcsábítani az iOS-ről és az Androidról, azzal a Windows 10-nek már nyert ügye van. 

 

Ingyenes lesz

 

Tényleg ingyenes lesz

A Microsoft megígérte, hogy már a jövő héten új kiadása lesz a Windows 10-nek, és a korábbi pletykákat megerősítve azt is, hogy az okostelefonokra írt verzió februárban már tesztelhető. 

A végleges Windows 10 pedig tényleg ingyenes lesz. Aki rendelkezik Windows 7, Windows 8.1 licenccel vagy Windows Phone 8.1-es rendszerrel, az a Windows 10 első egy éve alatt teljesen ingyen válthat a legújabb operációs rendszerre. 

 

Tableten is teljes értékű

 

Azzal, hogy a Windows 10-et a Microsoft ingyenessé tette, a felhasználói tábor növekedését szeretné elérni, ami pedig egyet jelent a fejlesztők átcsábításával a népszerű mobilos rendszerekről. A Microsoft a Windowsra mostantól egy gyűjtőhelyként tekint, amelyben a legtöbb szolgáltatása elérhető lesz. A Windows 7-ről való ingyenes frissíthetőség sokakat meglepett, hiszen ezzel a döntésével jelentős árbevételről mond le a cég. Jó hír viszont, hogy a Windows rendszer töredezettségének gyors csökkenése várható mindettől. 

 

Zenél a Cortana

 

A rendszer mostanra sokkal kifinomultabb lett, ami nem merül ki a szebb ablakkeretekben és ikonokban. Elegánsabb lett a teljes méretben is használható Start menü, illetve beépült a Windows 10-be a Cortana hangasszisztens, ami képes a gépen és a felhőben is keresni, zenét lejátszani az új zenei appban vagy bármilyen más akciót végrehajtani. Az ígéretek szerint olyan lesz, mintha egy segítő ülne a gép mellett. Az értesítési központ sávvá alakult át, és már az appok is tehetnek bele vezérlőgombokat - természetesen beépített gyorsgombok is lesznek bizonyos funkciókhoz, mint például a Bluetooth bekapcsolása. 

 

A OneDrive lesz a fotós app szíve

 

A Vezérlőpult és a PC-s beállítások egyesülnek, egyszerűbb és átláthatóbb menük kerülnek bele. Hibrid laptopnál a rendszer automatikusan vált a PC-s és a táblás módok között, így bármilyen tableten PC-értékű rendszerként funkcionál. Megújult az Outlook levelezőapp is, ami szintén univerzális app lesz. A fotók app PC-n és mobilon is hasonló, és természetesen az automatikus feljavítás után minden feltöltődik a OneDrive-ra. A duplázott anyagokat és a sorozatfelvételeket az app automatikusan szelektálja az eszközök közötti szinkronizáláskor. 

 

Keresztplatformos funkciók a mobilos Windows 10-ben

A Windows 10 egy keresztplatformos rendszer, tehát aki erre fejleszt, az bármilyen kütyüre eljuthat a kis telefontól a PC-kig. A Microsoft nem állt meg ott, ahol az Apple a Continuity funkcióval, itt ugyanis szinte minden átjárhat az eszközök között. 

A rendszer mobiltelefonokon és táblagépeken is működik, a 8 hüvelyk alatti eszközöket is képes kiszolgálni. A start menü hasonló a Windows Phone korábbi verzióiban látottakhoz, de teljesen testre szabható háttérrel. Az új Action Center szinkronizál a PC-s kiadásával, a beállítások menü pedig egyszerűbb, átláthatóbb és szebb lett az eddiginél. 

 

Windows 10 mobilon

 

A billentyűzetet szabadon áthelyezhetjük, az üzenetek app pedig az internetes üzenetküldőket is támogatja - a Skype már most gyárilag be van építve a szöveges kommunikációhoz az üzenetek appba, illetve a hívásokhoz is használható. Gyakorlatilag az iMessage és a FaceTime közvetlen riválisa lett így a Skype, ami megfelelő Windows-népszerűség mellett óriási keresletet jelent a szolgáltatás iránt. 

 

Ingyen Office mobilon

A 8 hüvelyk alatti Windows 10-es telefonokra és tabletekre ingyen Office appokat ad majd a Microsoft: Wordöt, Excelt és PowerPointot. A Windowsra érkező, mindenen működő univerzális appok első hírnökei ezek lesznek, ugyanis olyan funkciógazdag és jól használható appokról van szó, amelyeket mobilon még nem láttunk. A mobilos Office menüszalagos elrendezést kapott. Bár valószínűtlen, hogy emiatt mindenki windowsos telefont akarna ezután, a teljes értékű mobilos Office remek ingyenes extra lesz a platformon. 

 

Office, mobilon

 

Középpontban az Xbox

A Windows 10 mindenhol ott lesz, még az Xboxon is. A Windows 10-zel a PC-s játék közösségi és interaktív tevékenységgé alakul, köszönhetően a rendszerre írt Xbox appnak. Ebbe mindenféle játék belekerül az összes csatlakoztatott, Windows 10-es eszközről, és az Xboxról is. Van benne barátlista, bejövő üzenetek mappa és csevegőablak is, illetve követi az aktivitást és az achievementeket. Az Xbox részben közösségi hálózattá is alakul, ahol a játékklipeket úgy lehet megosztani, mint a képeket a Facebookon. Mindez bármilyen Windows 10-es eszközön elérhető lesz. A Steamet is támogató app képes felvenni és megosztani bármilyen játékpillanatot. 

 

Sokat segít majd a DirectX 12

 

A DirectX 12 ráadásul 50 százalékkal megnövelt teljesítményt hoz a DirectX 11-hez képest, miközben az energiafogyasztást is a felére csökkenti. Ez azt jelenti, hogy a mobilos játékok szebbek lesznek, és tovább is lehet velük játszani. A Unity már át is vette a DirectX 12-t, ami azt jelenti, hogy rengeteg fejlesztőnek áll majd a rendelkezésére. A rendezvényen a Fable Legends is megmutatta magát, a játékhoz az Xbox One mellé egy Windows 10-es PC-ről csatlakoztak be az appon keresztül. 

 

Jön az Xbox One-streaming

A Microsoft emellett helyi játékszerverré is alakítaná az Xbox One-t minden Windows 10-es kütyü számára. A rendezvényen a Forza játékkal játszottak egy Xbox One-on, de mindezt egy Surface 3-ra streamelték, ahonnan nézték és irányították. Mindez remek hír a Windows 10-eszközök (és így a Windows 8.1 és Windows 7-eszközök) tulajdonosainak. A Sony Remote Play funkciója a PS4-nél csak Xperia Android-hardverrel vagy PlayStation Vitával vagy tévével működik. A Microsoft a PC-s hardvereknek is kedvez. 

 

Xbox mindenütt

 

Míg egy médiaszerver hubként streamelhet központi helyről videókat, addig az Xbox One az otthoni játékok hubja lesz. Nem kell többé több konzol, ugyanis ezúttal a hardver fizikai korlátai ellen is nagy segítséget nyújt a Microsoft. 

 

A Windows 10 új böngészője

Igaznak bizonyultak a Project Spartannal kapcsolatot pletykák. A Windows 10 vadiúj böngészője új renderelőmotort kap, és a modern Windowsok böngészője lesz. Azt még nem tudni, hogy pontosan melyik előzetesbe kerül be először (3-5 hónap múlva érkezik), de a Spartanban lesznek olvasási listák, zavaró tényezőktől mentes olvasási mód és beépített PDF-nézegető is. 

 

Spartan

 

A Cortana is része lesz a Spartannak, és többek között a repülési adatokat is ismeri majd. Extra információkat tud majd közölni a weboldalakkal kapcsolatban, például egy étteremnél megmondja az utat, és segít asztalt foglalni. Az oldalakra tetszés szerint lehet majd jegyzetelni is. 

A dizájn az egyszerűséget célozta, de mindent még nem mutattak meg - miközben a lapok az ablak tetején ülnek kicsi előnézeti lehetőséggel, addig többek között a könyvjelzőket sem láttuk. A letisztult köntösbe bújtatott szoftverrel kapcsolatban nem esett szó kiegészítőkről sem. 

 

84 hüvelykes szupertévé

Az új hardverek között bemutatkozott a Perceptive Pixel új verziója, a 84 hüvelykes, 4K-s kijelzővel szerelt Surface Hub. A szupertévé több kamerával és szenzorral is rendelkezik, és persze Windows 10-et futtat. Támogatja a tollal való írást és optimalizálták a felületét is. Meeting módban bárki írhat rá, és bármilyen eszközről lehet rá küldeni tartalmakat. 

 

Természetesen 4K-s

 

 

Windows Holographic - belépés a virtuális valóságba

A Windows Holographic funkciójával a Microsoft virtuális valóságot próbál létrehozni a hétköznapokban, ugyanis a valódi tárgyakkal és környezettel keveri a virtuális elemeket. Egy viselhető headsettel mindenféle grafikus elem, információs doboz és útmutató látható lesz. A mérnökök és orvosok így a valós fizikai tárgyakon láthatják majd a virtuális rajzokat, útmutatókat, de akár egy otthoni csapszerelésben is új dimenziók nyílhatnak. 

 

 

A Windows 10-ben a hologramok támogatása is univerzális, tehát ha egyszer elkészül, bárhol használható. A Microsoft a technológiát rengeteg hardverrel szeretné kompatibilissé tenni, így többek között az Oculus Rifttel és a Magic Leappel is. Ennyivel persze nem elégedtek meg, így egy saját headsetet is bemutattak. A HoloLens várhatóan még a Windows 10 idejében használható lesz. 

 

Valóság és "hologramok"

 

HoloLens headset

A HoloLens egy teljesen vezeték nélküli, funkciógazdag szemüveg, ami sok szenzorral dolgozik. Saját CPU-t, GPU-t és holografikus feldolgozóegységet kapott, és még telefon vagy PC sem kell a működéséhez: teljesen önálló kütyü. 

 

HoloLens

 

A valóságot virtuális elemekkel keveri, így leginkább a Google Glass, Oculus headset, Magic Leap és Sulon Cortex megoldásaihoz hasonlítható. A hardver átlátszó, így a valódi világot is látjuk. Bár a Microsoft saját hardvert gyárt a hologramos világához, de állítólag az OEM-gyártókat is kiszolgálja majd a Windows Holographic lehetőségeivel. 

 

 

A virtuális valóság a HoloLenssel közelebb került hozzánk, mint valaha, és óriási lehetőségeket tartogat az élet minden területén. Satya Nadellának a HoloLensen keresztül már saját nézetben is volt lehetősége egy marsjárót irányítani, így jól látszik, hogy nem kispályás technológiáról beszélünk - titokban a NASA-val is együtt dolgozott a Microsoft. Persze azért Minecraftozni is remek móka lesz vele. 

A holografikus elemekkel úgy lehet majd játszani, mint a valódi tárgyakkal, vagy mint ahogyan a sci-fikben szoktuk látni a számítógépes zseniket a jövőben. A HoloStudio ráadásul 3D-s modellezést is lehetővé tesz, és nem csak vázákkal. A Microsoft már meg is tervezett egy quadrocoptert az eszközzel, amit 3D-ben ki is nyomtattak. A drón repült, élesben. 

 

Repült

 

 

A Windows 10 a Microsoft valaha volt legjobb és legsokoldalúbb rendszere lesz, ami mindenféle eszközön használhatóvá válik, jövőbe mutató funkciókkal. A virtuális valóságra alapozó technológiával szintén hatalmas meglepetést okozott a Microsoft. Nektek mi tetszett a legjobban?

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.