Hirdetés

VR-körkép: ezek a headsetek jönnek a piacra



|

Egyre közeledik a virtuális valóság kora - de milyen headsetekből lehet majd válogatni?

Hirdetés

Már nem vagyunk túl messze a virtuális valóság korától. Ez kicsit sem hasonlít majd a nehézkes, gyengén animált világra, amit a 90-es évek elejéről, a fantasztikus filmekből ismerhetünk. Ma modern, gyors és lenyűgöző 3D-s világokat tesznek elénk azok a kütyük, amelyek az év végétől kezdenek el megjelenni a piacon. Akár a világunkat is megváltoztathatják, a gyártott tartalmaktól függően. De mely headsetekről is van szó, miből lehet majd válogatni? 

Hirdetés

 

HTC RE Vive

Az HTC a Valve technológiáját felhasználva próbálja meg az egyik legizgalmasabb kütyüt letenni az asztalra a RE Vive keretében. Tartalomgyártókat már bőven sikerült találni a vállalatnak, és a headset is ígéretesnek tűnik - akár tarolhat is az év végéig megjelenő RE Vive. 

 

Az egyik legígéretesebb

 

Oculus Rift

Az Oculus már évek óta dolgozik a saját virtuális valóságán, és az egyik legjobb, legismertebb példa a VR-re. Sajnos kereskedelmi forgalomban a mai napig nincs, de a jelenlegi fejlesztői csomag is nagyon sokat ígér. Egy külső kamera segítségével például még a pozíciónk is követhető egy-egy helyiségen belül. 

 

Régóta készül

 

Sony Project Morpheus

A Sony 5,7 hüvelykes OLED-kijelzőt rejtő headsete a PlayStation Move és a PlayStation Camera technológiákkal érkezik, és néha még a PS4 DualShock 4 kontrollere is használható vele. Sajnos az ára és az elérhetősége a mai napig titok, de jó hír, hogy az egyik legkényelmesebb headset a mezőnyből. Valamikor 2016-ban várhatóan ez is megjelenik. 

 

Kényelmes darab

 

Samsung Gear VR

A Samsung Gear VR már most is elérhető a piacon, 199 dollár mellé már csak egy Galaxy Note 4 kell bele képernyőnek. Bár ez korlátozó tényező lehet, külön PC vagy konzol már nem szükséges a működéséhez. A fejünk mozgása irányít mindent, de Bluetooth-on azért gamepadet is lehet csatlakoztatni. 

 

Galaxy Note 4 kell hozzá

 

Razer OSVR Hacker Dev Kit

A Razer OSVR Hacker Dev Kithez 199 dollárért cserébe PC és kontrollerek is csatlakoztathatóak, és 3D-ben nyomtatható hozzá bármilyen további rész. Egyelőre inkább a fejlesztőknek és a barkácsolós beállítottságúaknak szól, így értelemszerűen nem ígér olyan kifinomult élményt, mint a riválisai - legalábbis egyelőre. 

 

Mantis
Mantis
Még nem elég kifinomult

 

Google Cardboard

A Google Cardboard azért különleges, mert a mobilra építő virtuális valóságot a tömegekhez is el tudja juttatni. Bár nem túl lenyűgöző hardver, de kartonból készül, így gyakorlatilag egy pizzásdobozt házasítunk az okostelefonnal - és máris ízelítőt kapunk abból, hogy mi az a virtuális valóság. 

 

Kartonból

 

Microsoft HoloLens

A HoloLens merőben eltér a mezőny többi tagjától. Itt nem virtuális valósággal lesz dolgunk, hanem kiterjesztett valósággal, amiben a valós világ képére vetít ki a headset szöveget, képet, rajzot. A gyakorlatban akár a leghasznosabb megközelítésnek is bizonyulhat, és egyelőre nagyon ígéretesnek tűnik. 

 

Kiterjesztett valóság

 

Szerintetek melyik headset lesz a legelterjedtebb?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.