Hirdetés

Xara Xtreme Pro 3.2, a vektorbűvész



|

A Xara ismét bebizonyította a régi igazságot: sok kicsi sokra megy. Az apró javítások néha többet érnek egy új verziónál!

Hirdetés

Ez év elején nagy változás történt a Xara háza táján: a céget felvásárolta az elsősorban otthoni felhasználóknak szánt, olcsó multimédiás szoftvereiről ismert berlini MAGIX AG.

 

xe_xtremepro.jpg

Első pillantásra nem sok minden változott – a lényeges újdonságok használat közben jönnek a felszínre


Szerencsére a MAGIX olyannyira nem „elvarázsolni” akarta a Xarát, hogy alig néhány hónappal később már meg is jelent első közös termékük, a Xara Xtreme Pro 3.2, amelyet a MAGIX honlapján Xtreme Foto & Grafik Designer néven találunk meg. Mint a verziószámból is sejthető, az új kiadásban csak kisebb fejlesztésekkel találkozhatunk – de azokból több tucattal is. Ezek közül szeretnénk most bemutatni a legfontosabbakat és legérdekesebbeket.

 

 

Előtérben a kényelem

A Xara korábban mindig arra helyezte a hangsúlyt, hogy már sok nevet viselt (Xara Studio, CorelXARA, Xara X, Xara Xtreme) vektorgrafikus programja egyfelől a lehető leggyorsabb legyen, másfelől a képek minél jobb minőségben jelenjenek meg a képernyőn és nyomtatásban (például kettős mintavételezésű élsimítás). E két, valóban nagyon fontos tényező mellett a „felhasználói élményre” kevesebb erőforrás maradt. De úgy tűnik, az elmúlt időben erre is egyre jobban odafigyelnek a dél-angliai fejlesztők.

 

Ma már szinte alig akad olyan egér, amelyen ne lenne legalább egy görgő, így érthető, hogy a fejlesztők megpróbálják minél jobban kihasználni ezeket. Az új verzióban sokkal finomabban és gyorsabban lehet az egérgörgő segítségével változtatni a nagyítást és mozogni a lap(ok)on. Ráadásul az Options ablakban azt is beállíthatjuk, hogy a sima görgetéssel a nagyítást akarjuk-e változtatni, vagy a rajzot szeretnénk le-föl – vagy a ‹Shift›-et nyomva tartva jobbra-balra – mozgatni. Bármelyiket választjuk is, a ‹Ctrl› gomb lenyomásával bármikor átválthatunk a másik funkcióra.

 

Az ‹1›–‹4› gombokkal 100 és 400 százalék között változtathatjuk a nagyítást, míg az ‹5›-öst megnyomva 50 százalékos kicsinyítést állíthatunk be, ugyanakkor érdekes módon az új Xara Xtreme-ben a szóközbillentyűvel nem a nyíl eszközt, hanem a kezet választhatjuk ki, amellyel a lapot tudjuk egyszerűen mozgatni – de ugyanerre használhatjuk az egérgörgő alatti gombot is.

 

Szintén érdekes, és tapasztalatunk szerint a munkát gyorsító megoldás, hogy a nyíl eszközzel nem kell feltétlenül kétszer egy rajzelemre kattintani ahhoz, hogy az objektumokat forgatni vagy dönteni tudjuk, mindössze a szokásos „kapaszkodókon” belülre kell vinnünk az egeret, és amikor az alakot vált, máris ugyanúgy forgathatjuk vagy dönthetjük elemünket, mintha nyilak vennék körbe.

 

xe_rectangle0.png

És ha már a transzformációknál tartunk, feltétlenül meg kell említenünk az egyik legrégebben várt újdonságot: ezentúl úgy is megváltoztathatjuk egy lekerekített sarkú téglalap méretét, hogy azzal eltorzítsuk a sarkok lekerekítését! Csak arra kell odafigyelnünk, hogy ilyenkor az átméretezéshez nem a nyíl eszközt, hanem a téglalap eszközt kell használnunk, ugyanis a nyíl továbbra is „hagyományos módon” torzítja a lekerekítéseket.

 

Szintén aprónak tűnő, mégis nagyon fontos újdonság, hogy az új Xara Xtreme-ben a jobb gombos másolás már nem a régi, igencsak kényelmetlen módon történik, hanem leginkább ahhoz hasonlóan, ahogy a CorelDRAW-ban a szóközbillentyűvel tudjuk mozgatás közben sokszorozni a mozgatott elemet, elemeket – csak itt nem a szóközt, hanem az egér jobb gombját kell megnyomnunk ahhoz, hogy egy másolatot hozzunk létre az adott ponton.

 

xe_options.png

Beállíthatjuk, hogy melyik programban akarjuk szerkeszteni a bitképeket


Az egérgörgő működéséhez hasonlóan eldönthetjük, hogy az importált bitképekre – amelyek akár RAW formátumú fotók is lehetnek – duplán kattintva melyik program induljon el: a Xara saját képszerkesztője, az ennél valamivel többet tudó, de eléggé alapszintű képjavításokra alkalmas MAGIX Xtreme Photo Designer vagy egy általunk választott képszerkesztő, amely lehet az Adobe Photoshop, a Corel Paint Shop Pro vagy akár a GIMP is.

 

Színek és szövegek

Sok kisebb változás történt a színpaletta kezelésében is. Így például megváltozott az alapértelmezett paletta (hét szín öt-öt árnyalata, valamint a 11 elemű szürkeskála), a program még szemléletesebben jelzi, hogy az adott szín milyen típusú, illetve lehetőségünk van egyszerűen megváltoztatni a palettához hozzáadott új színek sorrendjét. Apróság, ám kellemes figyelmesség, hogy mostantól, ha olyankor kattintunk a színpalettára, amikor a kijelölt elem nyitott (vagyis nem kifesthető), akkor a program automatikusan körvonalának a színét fogja megváltoztatni anélkül, hogy közben nyomnunk kellene a ‹Shift› billentyűt, vagy a jobb egérgombbal kattintanánk. Ez utóbbi azért is okoz eleinte meglepetést, mert alapértelmezés szerint ez nem a körvonal színét változtatja meg, hanem a helyi menüt jeleníti meg – de természetesen ez utóbbit az Options menüben kikapcsolhatjuk, és visszatérhetünk a bevált jobb egérgombos körvonalszínezéshez.

 

xe_magix.jpg

A MAGIX Xtreme Photo Designerben az effektusok garmadája áll rendelékezésünkre


 

Hosszabb szövegeket nem érdemes – és nem is kényelmes – egy grafikai alkalmazásban szerkeszteni. Ám ha például a Wordből próbáltunk meg átemelni szöveget a Xara Xtreme-be, akkor búcsút vehettünk valamennyi formázásunktól. Eddig. Mert mostantól – amennyiben úgy döntünk – a vágólapon keresztül bemásolt szövegeink megtartják valamennyi formázásukat (betűtípus, -stílus, -méret, -szín, margók stb.).

 

Ettől függetlenül jól fog jönni az a néhány további újdonság, amely a szövegek kezelését, szerkesztését segíti. Így például végre nem az ‹Alt›+‹kód› módon kell bevinnünk a gondolatjelet, a nem törhető szóközt, a három pontot stb., hanem ezekhez könnyen megjegyezhető billentyűkombinációk tartoznak – ahogyan a feltételes elválasztáshoz, a betűméret növeléséhez-csökkentéséhez vagy egy bekezdésnyi „vakszöveg” (Lorem ipsum) beszúrásához.

 

xe_vektorok.jpg

A kész grafikákat három különböző webes-vektoros formátumban is elmenthetjük

 

Már a Xara Xtreme előtti változatában is lehetőségünk volt arra, hogy az elkészült képeket Flash formátumban mentsük el, és így publikálhassuk például honlapunkon. A Xara programozói szerencsére úgy gondolták, arra is lehetőséget adnak, hogy az elkészült rajzokat, oldalakat két másik, szintén vektoros formátumba is elmenthessük. E két XML-alapú formátum a W3 konzorcium által támogatott SVG (Scalable Vector Graphics), valamint a Microsoft-féle XPS (XML Paper Specification). Több szempontból is érdekes kipróbálni, hogy ugyanaz a rajz mekkora helyet foglal el, és hogyan néz ki Flash, SVG és XPS formátumban.

 

A kistestvér

Fontos megemlíteni, hogy a Xara Xtreme Pro 3.2-vel párhuzamosan megjelent az alapváltozat, a Xara Xtreme 3.2 is. Ez utóbbi ugyanis harmadába, körülbelül 80 dollárba kerül mindössze, és ebben is megtalálható szinte minden fontosabb funkció – még Flash-animációkat is készíthetünk vele. Otthoni felhasználóknak valószínűleg kevéssé fog hiányozni a többoldalas dokumentumok kezelése, a PDF/X export, a Pantone-színek támogatása vagy az XPS-támogatás, viszont kár, hogy a Xara 3D v6 kimaradt ebből a csomagból.

 

 

Adatok

  • Vektorgrafikus illusztrációs program
  • Interaktív rajzoló-, kitöltő- és effektus eszközök
  • Javított és gyorsított zoomolás, valamint navigáció a lapon
  • Többoldalas dokumentumok kezelése
  • Javított szövegkezelés
  • Pixelgrafikus effektusok vektoros objektumokon
  • Photoshop-kompatibilis és Xara pluginek használata pixeles és vektoros elemeken
  • Alapszintű bittérkép-korrekciós eszközök (Xara Picture Editor Pro és Xtreme Photo Designer)
  • Webgrafikák és -animációk készítése
  • Négy színre bontás
  • RAW formátumú fotók importálása
  • Flash-, PDF-, SVG- és XPS-export
  • Szövegek, szimbólumok térbelivé alakítása (Xara 3D 6)
  • Ár: 249/79 USD (Pro/alapváltozat; kb. 45 000/14 000 Ft)

 

Értékelés

Előny: nagyon gyors, kényelmesebb szövegkezelés, Flash-, SVG- és XPS-export

Hátrány: csak négyszögletes szövegkeretek, nincsenek oldalpárok, csupán alapszintű bitképkorrekciók

Teljesítmény: 96

Szolgáltatás: 95

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.