Ezért marad sérülékeny a Jelly Bean, frissült a Spotify



|

A Google nem nyújthat fizetős szolgáltatásokat a Krímen, megjött a Chrome 40.

Ugyan a hét legfontosabb hírei mind a Microsofttól érkeztek, azonban az androidos világ is élte a hétköznapi – szokás szerint eseménydús – életét. A hét legfontosabb informatikai híreit ebben a cikkben szedtük össze, most pedig nézzünk néhány a robotos rendszerrel kapcsolatos, eheti tudósításainkból kimaradt érdekességet.


Ezért marad sérülékeny az Android 4.3

Körülbelül két héttel ezelőtt nagy vihart kavart, hogy a Google nem hajlandó biztonsági javításokat elérhetővé tenni a régebbi Android rendszerek (4.3 és korábbiak) számos sebből vérző WebView komponenséhez. A kérdéses modul arra való, hogy az alkalmazások fejlesztői weboldalakat szúrhassanak be az alkalmazásaikba anélkül, hogy saját renderelőmotort kelljen szállítaniuk velük.


A Google mostanra tisztázta a helyzetet: a fő problémát az jelenti, hogy a modul a WebKit motor egy elavult verzióját használja. Maga a WebKit projekt hozzájárulói havonta több ezer módosítást végeznek a kódbázison, így ebből egy friss verziót beintegrálni a 2+ éves saját kódbázisaikba óriási munka volna. Nem fogják frissíteni Jelly Beant, de egyénileg elfogadnak az operációs rendszerek kódbázisaiba küldött patcheket.
 


Ezen felül nem szabad elfelejteni, hogy ha el is készülnének a korábbi rendszerek foltozásai, akkor a mobilgyártóknak még el kellene juttatniuk azokat a konkrét készülékekre. Ez rendkívül valószínűtlen, lévén a kérdéses telefonok és táblagépek már az Android egy újabb verzióját (például a KitKatet) sem kapták meg, noha már az is rengeteg sebezhetőséget javított a WebView-ban. A Google csak annyit tud tenni, hogy nem javasolja az Android fapados gyári böngészőjének használatát (már ha egyáltalán megtalálható az eszközön, ez is a WebView-ra épül), helyette a Chrome, Opera, Firefox és egyéb alternatívákat ajánlja.


A WebView nehéz frissíthetőségével kapcsolatos probléma egyébként az Android 5.0-ban megoldódott, a Lollipoptól kezdődően ugyanis már a Play Áruházon keresztül patchelhető a komponens.


Frissültek a Google alkalmazásai

Az androidos eszközökkel rendelkezőknek mára valószínűleg feltűnt, hogy a hét második felében a Google nekiállt serényen frissítgetni az alkalmazásait. A cikk írásáig hozzánk a Chrome, Play Filmek, Play Könyvek, Google+, Térkép és Youtube alkalmazásokból érkezett új változat. A jelek szerint szinte minden esetben csak hibajavításokról van szó, bár a Chrome 40 böngészőben megújult a Webhelybeállítások panel is, így egyszerűbbé vált az engedélyek kezelése.


LibreOffice Viewer

A népszerű nyílt forráskódú irodai programcsomag készítői elérhetővé tettek egy új dokumentumnézegetőt a héten, a természetesen ingyenes szoftverrel az Open Document formátumokon felül a Microsoft Office fájlokat (97-2013) is megnézhetjük. A LibreOffice Viewer egyelőre nem támogatja az SD kártya böngészését, ez a funkció valamikor a jövőben válik majd elérhetővé.
 

 

Megjött a Spotify 2.0

A Magyarországon is hódító Spotify új kliensprogramja két üdvözlendő újítást hozott: egyrészt gyorsabbá vált a működése, másrészt pedig zenelejátszáskor elnyomhatja az egyéb alkalmazások értesítéseinek hangjait.


Részben kivonul a Krímből a Google

A nemzetközi szankciók a keresőcég figyelmét sem kerülhetik el: február elejétől a Google fizetős szolgáltatásai nem lesznek elérhetőek a Krím félsziget lakosai számára, azaz például nem lehet majd alkalmazásokat vásárolni a Play Áruházból, nem működik majd az AdSense és AdWords a helyi webhelyek tulajdonosainál.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.