Ezért marad sérülékeny a Jelly Bean, frissült a Spotify

|

A Google nem nyújthat fizetős szolgáltatásokat a Krímen, megjött a Chrome 40.

Ugyan a hét legfontosabb hírei mind a Microsofttól érkeztek, azonban az androidos világ is élte a hétköznapi – szokás szerint eseménydús – életét. A hét legfontosabb informatikai híreit ebben a cikkben szedtük össze, most pedig nézzünk néhány a robotos rendszerrel kapcsolatos, eheti tudósításainkból kimaradt érdekességet.


Ezért marad sérülékeny az Android 4.3

Körülbelül két héttel ezelőtt nagy vihart kavart, hogy a Google nem hajlandó biztonsági javításokat elérhetővé tenni a régebbi Android rendszerek (4.3 és korábbiak) számos sebből vérző WebView komponenséhez. A kérdéses modul arra való, hogy az alkalmazások fejlesztői weboldalakat szúrhassanak be az alkalmazásaikba anélkül, hogy saját renderelőmotort kelljen szállítaniuk velük.


A Google mostanra tisztázta a helyzetet: a fő problémát az jelenti, hogy a modul a WebKit motor egy elavult verzióját használja. Maga a WebKit projekt hozzájárulói havonta több ezer módosítást végeznek a kódbázison, így ebből egy friss verziót beintegrálni a 2+ éves saját kódbázisaikba óriási munka volna. Nem fogják frissíteni Jelly Beant, de egyénileg elfogadnak az operációs rendszerek kódbázisaiba küldött patcheket.
 

Hirdetés


Ezen felül nem szabad elfelejteni, hogy ha el is készülnének a korábbi rendszerek foltozásai, akkor a mobilgyártóknak még el kellene juttatniuk azokat a konkrét készülékekre. Ez rendkívül valószínűtlen, lévén a kérdéses telefonok és táblagépek már az Android egy újabb verzióját (például a KitKatet) sem kapták meg, noha már az is rengeteg sebezhetőséget javított a WebView-ban. A Google csak annyit tud tenni, hogy nem javasolja az Android fapados gyári böngészőjének használatát (már ha egyáltalán megtalálható az eszközön, ez is a WebView-ra épül), helyette a Chrome, Opera, Firefox és egyéb alternatívákat ajánlja.


A WebView nehéz frissíthetőségével kapcsolatos probléma egyébként az Android 5.0-ban megoldódott, a Lollipoptól kezdődően ugyanis már a Play Áruházon keresztül patchelhető a komponens.


Frissültek a Google alkalmazásai

Az androidos eszközökkel rendelkezőknek mára valószínűleg feltűnt, hogy a hét második felében a Google nekiállt serényen frissítgetni az alkalmazásait. A cikk írásáig hozzánk a Chrome, Play Filmek, Play Könyvek, Google+, Térkép és Youtube alkalmazásokból érkezett új változat. A jelek szerint szinte minden esetben csak hibajavításokról van szó, bár a Chrome 40 böngészőben megújult a Webhelybeállítások panel is, így egyszerűbbé vált az engedélyek kezelése.


LibreOffice Viewer

A népszerű nyílt forráskódú irodai programcsomag készítői elérhetővé tettek egy új dokumentumnézegetőt a héten, a természetesen ingyenes szoftverrel az Open Document formátumokon felül a Microsoft Office fájlokat (97-2013) is megnézhetjük. A LibreOffice Viewer egyelőre nem támogatja az SD kártya böngészését, ez a funkció valamikor a jövőben válik majd elérhetővé.
 

 

Megjött a Spotify 2.0

Hirdetés

A Magyarországon is hódító Spotify új kliensprogramja két üdvözlendő újítást hozott: egyrészt gyorsabbá vált a működése, másrészt pedig zenelejátszáskor elnyomhatja az egyéb alkalmazások értesítéseinek hangjait.


Részben kivonul a Krímből a Google

A nemzetközi szankciók a keresőcég figyelmét sem kerülhetik el: február elejétől a Google fizetős szolgáltatásai nem lesznek elérhetőek a Krím félsziget lakosai számára, azaz például nem lehet majd alkalmazásokat vásárolni a Play Áruházból, nem működik majd az AdSense és AdWords a helyi webhelyek tulajdonosainál.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.