Így növeljük az androidos mobilunk akkus üzemidejét

|

Nem nagy ördöngösség órákkal meghosszabbítani a töltések közti időt.

Az elkövetkező napokban ajándékok útján vélhetően sokan fognak megismerkedni az Android operációs rendszerrel, így több olyan rövidebb-hosszabb tippet is írunk, amelyek rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak a számukra. Kezdjünk is egy fontos témával: mitől merül olyan gyorsan az akku, hogyan lehetne meghosszabbítani az üzemidőt?


Kijelző

Az okostelefonok alapvetően legtöbb áramot fogyasztó hardvere az érintőkijelző: meg kell jelenítenie a kijelző tartalmát, külön háttérvilágítás kell neki (már ha TN vagy IPS panelről van szó, nem pedig OLED típusúról), továbbá az érintéseket regisztráló réteg is áramot fogyaszt.

Fényérzékelő szenzor megléte esetén a Fényerősség menüben az automatikus fényerőállítást is bekapcsolhatjuk


Energiát spórolni csak a háttérvilágítás állításán lehet: ha kellene egy kis extra üzemidőt, akkor szedjük lejjebb a fényerőt a Beállítások → Megjelenítés → Fényerősség menüben. A telefonok többségében már akad automatikus fényerőszabályzás, amely a környezeti fényhez igazítja kijelző fényerősségét, ezt a lehetőséget is az említett menüben tudjuk bekapcsolni. Ezen túlmenően megpróbálhatjuk a képernyő kikapcsolásának idejét is visszavenni.


Háttérben futó folyamatok

Az új mobilunk kézhez vétele utáni nagyjából két nap valószínűleg a készülék nyomogatásával, az alkalmazások telepítésével fog elmenni. A különféle csevegőprogramok és társaik szeretnek háttérben futó folyamatokat indítani: ezzel érzékelik, ha a telefon felcsatlakozik Wi-Fi-re vagy mobilhálózatba, így képesek értesítéseket küldeni a bejövő üzenetekről.

Határozottan bökjünk a Leállítás gombra, ha nem kell valamilyen utólag telepített alkalmazás értesítése folyamata


Az Android képes megbecsülni az alkalmazások és hardverek akkura rótt terhelését, az adatok megtekintéséhez látogassunk el a Beállítások → Energiagazdálkodás menübe. Itt legfelül a becsült visszalévő akkus üzemidőt látjuk. A lista aljára görgetve válasszuk ki az Akkumulátorhasználat menüt, ebben hardverekre és alkalmazásokra lebontva láthatjuk a fogyasztást. Ha nem kell egy alkalmazásnak futnia, akkor lőjük le a Beállítások → Tároló → Alkalmazások → Fut menüben.


Természetesen nem csak az eldugott háttérfolyamatok ehetik csendben az áramot, hanem az általunk megnyitott programok is. Nyomjuk le a programválasztó gombot a készülék előlapján (virtuális gombok esetén a kijelzőjén), majd baloldalra való húzással zárjuk be a szükségtelen alkalmazásokat.


Szükségtelen modemek

Rengeteg áramot spórolhatunk azzal, ha kikapcsoljuk a Bluetooth, Wi-Fi és NFC vezérlőket, továbbá kikapcsoljuk az adathálózati forgalmat (ilyenkor nem lesz elérhető a mobilnet). A Bluetooth, NFC és Wi-Fi ki- és bekapcsolását a Beállítások menü tetején végezhetjük el, az adatforgalom átmeneti deaktiválásához a Beállítások → Adathasználat menübe látogassunk el.

Kapcsoljuk ki a mobilnetes adatforgalmat, ha nincs rá szükség


Akkukímélő üzemmód, repülőgépes mód, akkukezelők

A mobilgyártók szinte kivétel nélkül beépítettek akkukímélő üzemmódokat a telefonjaik szoftverébe, ezek a fentebb említett beállítások valamely kombinációjával érik el az akkuhasználat csökkentését. Az üzemmódok tipikusan a Beállítások → Energiagazdálkodás menüben vannak felsorolva. Rájuk bökve szinte biztosan kapunk magyarázatot arról, hogy pontosan mit is tesznek az aktiválásukkor. Szintén hasznos, ha éjszakára repülőgépes üzemmódba tesszük a telefont, ilyenkor minden hálózati vezérlő lekapcsol benne (hívásokat sem tudunk fogadni vagy indítani).

Repülőgépes üzemmódban kikapcsol a telefon összes hálózati vezérlője


Érdemes megemlíteni, hogy a Google Play Store kínálatában számos akkumenedzselő alkalmazás található, amelyek szintén az eddig említett műveleteket próbálják automatikusan végrehajtani, plusz röptükben mikromenedzselik a háttérfolyamatokat.


(Nyitókép: Huntley Paton / Flickr)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.