ZyXEL WRE2206 – Wi-Fi a maximumon



|

A vezeték nélküli hálózatok rohamos terjedésével az informatikai, illetve szórakoztatóelektronikai készülékek zöme alkalmassá vált arra, hogy az Ethernet kábelek megkötéseitől mentes módon kapcsolódjon a világhálóra. Ez több szempontból is kényelmes megoldás, feltéve, hogy a lakás minden pontján stabil, gyors Wi-Fi lefedettséggel rendelkezünk. Ezen idilli állapot megteremtésében nyújtanak segítséget a vezetéknélküli jelismétlők, amelyek révén hálózatunk határai könnyedén, mindössze néhány kattintás árán tolhatók ki.

A WLAN repeaterek piaca igen bőséges, így a néhány ezer forintos megoldásoktól kezdve egészen a 20-30 ezer forintos összegig bezárólag találunk alternatívát a webáruházak kínálatában. Jelen cikkünk alanya az egyik legkedvezőbb ár/érték aránnyal bíró megoldás az alsóházból, amely a ZyXEL keresztségében a WRE2206 jelölést kapta.


A letisztult, minden sallangtól mentes megjelenésű eszköz a 2,4 GHz-es, 802.11/n szabványú hálózatokkal történő együttműködésre alkalmas, az elméleti legnagyobb adatátviteli sebesség ennek megfelelően 300 megabit másodpercenként. A kerekded készülék előlapján egy kör alakú kezelőszerv dominál, amely a látszattal ellentétben csupán a felső részén nyomható meg. Ezzel a lehetőséggel kezdeményezhetjük a WPS-alapú csatlakozást, amely révén egyetlen mozdulattal, mindenféle külön beállítás nélkül csatlakoztathatjuk az eszközt a Wi-Fi routerünkhöz, feltéve persze, hogy utóbbi is támogatja ezt az opciót. Kiváló ötlet, hogy a körben elhelyezett LED diódák segítségével a ZyXEL aprósága azonnali tájékoztatást nyújt mind a jelerősségről, mind a csatlakoztatott eszközök számáról; minél erősebb fényben pompázik a kör adott szakasza, annál nagyobb értékekkel számolhatunk. Ez az egyszerű vizuális visszajelzés kifejezetten hasznos mind a hétköznapi használat, mind az eszköz beüzemelése során, hiszen segítségével számítógép bevonása nélkül is megtalálhatjuk a legoptimálisabb pontot lakásunkban a jelismétlő elhelyezéséhez. Apropó, elhelyezés: a WRE2206 üzemeltetéséhez mindenképpen szükségünk lesz egy szabad elektromos fali aljzatra, hiszen önálló akkumulátorral nem rendelkezik.


Nem kell pilótavizsga

A ZyXEL újdonságának egyik legrokonszenvesebb vonása - szemben néhány konkurensével -  a könnyed konfigurálhatósága: amennyiben az "egygombos" WPS technológia használata valamilyen okból kifolyólag nem megoldott a hálózatunkban, egy néhány lépéses varázsló vezet majd bennünket végig a telepítés folyamatán. Szimpatikus jellemző, hogy a jelismétlőhöz történő első csatlakozáskor sem vagyunk kábel használatára kárhoztatva, hiszen a készülék alapesetben is biztosít számunkra egy vezetéknélküli hálózatot a gyors kapcsolódáshoz. A konzervatívabb felhasználok természetesen Ethernet kábelt is bevethetnek erre a célra, hiszen a WRE2206 alsó részén egy 100 Mbit/sec sebességű, szabvány RJ-45 aljzatot is találhatunk. Ez a későbbiekben is igen jó szolgálatot tehet, hiszen általa a ZyXEL újdonsága vezetéknélküli bridge-ként is hadra fogható. Hatalmas piros pont jár a fejlesztőknek a szoftveres háttérért, hiszen eszköz webes felületen történő konfigurációja olyannyira egyszerű, hogy igazán eltéveszteni sem lehet; mindösszesen a Wi-Fi hálózatunk nevére, illetve az ahhoz tartozó jelszóra van szükségünk a kapcsolat felépítéséhez, ezt követően a kiegészítő a már meglévő SSID felhasználásával azonnal megkezdi működését. Utóbbi megváltoztatására egyébként a varázsló lehetőséget ad, amennyiben arra szükségünk lenne.


Mindez a gyakorlatban

Nos, nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a ZyXEL újdonsága stabilitás, illetve kompatibilitás tekintetében bőven hozza azt, amit elvárhatunk tőle; a másfél hónapos tesztidőszak során többféle vezetéknélküli hálózathoz is csatlakoztattuk az apróságot, amelyek között SOHO, illetve vállalati megoldások egyaránt szerepeltek. A kiszolgált eszközök darabszáma és típusa a próba alatt ugyancsak változatosnak bizonyult, ennek ellenére problémát egyetlen esetben sem tapasztaltunk a jelismétlő működésében. Ami a nyers teljesítményt illeti, már változatosabb képet kaptunk: egyrészről tagadhatatlanul jelen vannak a WDS szabvány jellegéből adódó sebességbeli korlátok, másfelől azonban a hálózat jelentős mértékű kiterjesztése okán olyan helyeken is új erőre kapott a WLAN kapcsolat, ahol korábban csak instabil jel mellett csatlakozhattak a kliensek. A tapasztalataink összegzése után arra jutottunk, hogy annak ellenére is érdemes lehet bevetni a ZyXEL üdvöskéjét, hogy az adatátviteli sebesség mindenképpen csökkeni fog az alapként szolgáló WLAN hálózathoz képest, hiszen a lefedettség peremén lévő eszközök (különösen a mobil készülékek)  esetében lényegesen fontosabb a stabil jelerősség, és az ezzel együtt járó alacsony válaszidő, mint a lineáris letöltési sebesség.


Verdikt

A tesztidőszak végeztével fájó szívvel adtuk vissza az eszközt a ZyXEL hazai képviseletének, hiszen egy minden tekintetben jól működő, ráadásul igen korrekt árazású terméket ismertünk meg a WRE2206 képében. Az eszköz jelerőssége kiváló, nagyjából hozza a belső antennával rendelkező routerek szintjét, emellett a konfigurálására, illetve a terhelhetőségére sem lehet panasz. Külön dicséret jár az előlapon elhelyezett státuszjelző LED-ekért, ahogyan egyes szituációkban az integrált vezetékes hálózati aljzat is komoly előnyt jelenthet a versenytársakhoz képest.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.