Hirdetés

zzEPG: több, mint tévéműsor!



|

Mire jó egy elektronikus műsorújság? Fellapozni, mikor mit nézhetünk, időpontokat egyeztetni, esetleg némi ízelítőt is kapunk a tervezett adásokból. A zzEPG ennél sokkal többet nyújt!

Hirdetés

Ismerkedjünk meg az EPG fogalmával! A rövidítés az Electronic Program Guide kifejezést takarja; olyan műsorújságot jelent, amelyet nem papírra nyomtatva, hanem interneten, tévészoftverekben vagy külön alkalmazásként kaphatunk meg. Sok előnye van az újságosnál vásárolható kiadással szemben, hiszen míg egy lap nem mindig tudja az összes csatorna kínálatát közölni, addig egy elektronikus kiadást bármikor rugalmasan frissíthetünk, pár kattintással összehasonlíthatjuk az időpontokat és még naprakész is lehet! 

 

zzepg.jpg

 

 

Idehaza sajnos nem igazán van EPG-elérhetőség, mert egyrészt a szolgáltatók még nem látnak ebben fantáziát, másrészt a tévéműsorok összegyűjtése sem egyszerű feladat. Pár weboldal viszont már erre szakosodott, említsük csak a PORT.hu, a TV24.hu vagy a tvmusor.hu címeket, amelyeken testre szabhatjuk, hogy milyen csatornákat szeretnénk látni, de direkt kapcsolatban nem állnak a számítógépünkkel – ez például a rögzítés időzítéséhez jönne jól. A Windows Media Center műsorújságának elkészítéséért sem törik magukat a szolgáltatók, azaz, hogy tőlük töltse le a felhasználó az aktuális műsort. Az egyetlen hivatalosan elkészült megoldás is fizetős, talán azért, mert nincs konkurencia e téren idehaza. Az ingyenes lehetőségek házilag barkácsoltak, tehát a Media Center ezen része továbbra is parlagon marad.

 

Itt lép a képbe a Wacha Zoltán által fejlesztett ingyenes alkalmazás, a zzEPG (tvmusor.tv), amely bár külön szoftverként üzemel, mégis a rugalmassága és a tudása miatt abszolút kiemelkedik a mezőnyből. Magyar fejlesztésű szoftver, tehát még az idegen nyelvek értése miatt sem kell aggódnunk. Éppen ezért bemutatjuk a lehetőségeit, a beállításokat, hogy később mindenkinek kényelmes legyen a használata.

 

 

zzepg_01.jpg

 

A program telepítése előtt mindenképp rendelkeznünk kell .NET keretrendszer 2.0-s vagy annál nagyobb verziójú kiadásával. Magát a zzEPG programot kétféle változatban érhetjük el: telepíthető és hordozható, mindössze kicsomagolást igénylő kiadásban. A telepítés egyszerű, a Windows UAC-val való összeakadás elkerülése végett a zzEPG a rendszer gyökérkönyvtárban hozza létre a főhadiszállását, gondolva a Vista és a Windows 7 tulajdonosokra is. Az első indításkor felkínálja a műsorújság frissítését, amit célszerű megtenni, hogy az aktuális adatokat láthassunk. Ekkor bukkan fel először a Vendégfogadó ablak, ahol minden fontosabb szolgáltatást és beállítást elérhetünk. Célszerű ezt bekapcsolva hagyni, de ha mégis zavaró lenne, mindent elérhetünk majd az óra mellett megjelenő sárga ikonon, a jobb egérgombbal kattintva.

 

Műsorújság több nézetben

 

zzepg_02.jpg

 

A Csatornafigyelő egy egyszerű ablakot hoz fel, ahol az adókat kísérhetjük figyelemmel. Ez egyben a központi csatornaváltó ablak is, ha konkrét tévéalkalmazáshoz kötjük. Megtudhatjuk, hogy milyen adás megy éppen, valamint egy kis listában azt, mi következik ezután az adott csatornán.

 

Ha az egeret egy jövendő műsor fölé visszük, egy buborékban elolvashatjuk annak tartalmát. Megtudhatjuk a hátralévő időt is, hogy időben felkészülhessünk a kezdésre. Ha egy műsor megtetszene, elég duplán rákattintanunk és már fel is vettük a kedvenceink közé. Ha pedig már ezt korábban megtettük, akkor egy kis ikonnal jelzi számunkra az ablak, hogy ilyen típusú műsor következik.

 

A jobb alsó területen a beállításokban felvett csoportokból is válogathatunk, az előre megadott adók között lapozhatunk. Több adó átugrásához használjuk az éppen aktuális csatorna logóját, amire egy lista ugrik fel a többi lehetőséggel.

 

A bal sarokban találunk egy kapocs linket, erre kattintva indíthatjuk el a beállított tévéprogramot. Ennek betöltődése után a zzEPG-ből tudjuk kezelni a tévévevő kártyát, ilyenkor a jobb sarokban indíthatjuk a rögzítést és leállítást is.

 

 

zzepg_03.jpg

 

A Vendégfogadó ablak következő lehetősége a Műsorfigyelő. Ez teljesen más szempontok alapján mutatja meg az aktuális programot. Kapunk egy listát a beállításoknál felvett adókból és nyomon követhetjük az éppen látható műsorokat. Elég az egeret az egyik elem fölé vinnünk és megkapjuk annak tartalmát, valamint a hátralévő időt. Az ismertebb kategóriák külön ikonokat is kaptak, mint például az akciófilmek, a sorozatok vagy a „nagy”, híres filmek. A csatorna logójára kattintva viszont máris az előbb említett Csatornafigyelőbe juthatunk, hogy megtudjuk a további műsorokat.

 

 

zzepg_04.jpg

 

A Műsorújság ablaka a klasszikus felépítésű tévéműsor, ahol - mint egy nyomtatott lapban – minden adás tartalma megnézhető egy felületen, oszlopos elrendezésben.

 

A bal felső sarokban választhatunk nagyítási módot, részletesebb megjelenítést, valamint még kereshetünk is egy kifejezésre. A csatornalista felett beírhatjuk a pontos napot, vagy választhatunk másik listát, amelyet a beállításokban adhatunk meg.

 

Mivel az összes csatorna tartalmát képtelenség egyszerre megjeleníteni, így az oszlopok tetején lévő nyilakkal lehet ugrani újabbakra. Az ablak jobb szélén a szabad görgetésen túl akár órák és percek szerint is kiválaszthatjuk az épp akkor futó műsorokat.

 

 

zzepg_05.png

 

A Műsoroló egy egyszerűbb, ám annál hasznosabb listát ad arra az esetre, ha azt szeretnénk tudni, mikor mi kezdődik. Tehát akkor, ha nem akarjuk átbogarászni a teljes kínálatot, csupán az érdekel, hogy mi megy éppen most a tévében, esetleg arra vagyunk kíváncsiak, hogy öt vagy tíz perc múlva mi lesz. Azaz itt elsősorban nem az éppen futó, hanem a hamarosan kezdődő adásokat láthatjuk. Ha kicsit feljebb görgetünk, természetesen az aktuális műsorokat is megnézhetjük, de az ablak megnyitásakor nem ezeket kínálja fel a szoftver.

 

A könnyebb áttekinthetőséghez használhatunk csoportosítást, keresést vagy naptárt, ezeket mind az ablak tetején érhetjük el. Itt is igaz, hogyha egy műsorra kattintunk, a Csatornafigyelőben találjuk magunkat.

 

 

Webes extrák

 

zzepg_06.jpg

 

Az Online TV-k és Rádiók egy igazi unikum a zzEPG-ben, segítségével több webes tévé és rádió adását nézhetjük, illetve hallgathatjuk meg, ráadásul még beépített YouTube-lejátszót és -keresőt is kapunk ugyanitt!

 

Az ablak érdekessége, hogy a stream adatok fogadására is képes, illetve a felmerülő problémáinkat, vagy észrevételeinket megoszthatjuk a jobb sarokban lévő beszélgetőablakban a többi aktív zzEPG-felhasználóval.

 

A kínálat az online tévé- és rádióadókból egyaránt bőséges, bár rögzíteni itt nem lehet, szórakozásnak igen kiváló lehetőség, ha éppen a tévékészülékünk szervizben lenne, vagy a család mást szeretne nézni. Ha pedig mindez nem lenne elég, a YouTube legfrissebb videói közül is válogathatunk az előre elkészített kategóriák alapján.

 

 

Hasznos beállítások

 

zzepg_07.jpg

 

A Vendégfogadó ablak második sorából eleinte a Beállítások ablakba jutunk, ezért most az itt található dolgokat nézzük végig. A tévévevő alkalmazások és a műsorújság megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy testre szabjuk a zzEPG-t. Először a Csatornák és csoportok blokkban való szelektálással célszerű kezdeni, hiszen miért fájdítsuk a szívünket olyan adók műsoraival, amelyeket nem is nézhetünk?

 

Gyárilag öt csoportot kapunk, különböző adókkal feltöltve. Ezeket a jobb szélső listából szerkeszthetjük, valamint a helyüket a középső oszlop alján lévő gombokkal változtathatjuk. Ugyanitt törölhetjük a felesleges adókat is. Természetesen létrehozhatunk új csoportot is, de célszerű inkább a meglévőket átalakítani, hiszen ezek már a fentebb említett funkciókhoz vannak társítva.

 

Fontos megemlítenünk, hogy a Kedvencek csoportot itt és nem a Kedvencszerkesztőben érdemes testre szabnunk, mert ez utóbbiban kategóriákat, szabályokat adunk meg!

 

 

zzepg_08.jpg

 

A következő beállításban, az Emlékeztetők, kedvencekben megjelölhetjük, hogy mikor szeretnénk értesítést kapni.

 

A teljes képernyős programok nem biztos, hogy tolerálják az emlékeztetők „felugrását”, ezért érdemes egy próbát tenni, hogy azok miként jelennek meg majd rendszerünkben. Akár a PC speakeren keresztül is kaphatunk értesítést, ha támogatja az alaplap, de érdemes ezt is kipróbálni előtte az Ilyen gomb megnyomásával.

 

A Kedvencek Vízjele csoportban a mindig szem előtt lévő műsorokat szabályozhatjuk. Ilyenkor egy félig áttetsző buborék jelenik meg az általunk kiválasztott helyen, a későbbiekben pedig az összes ablak felett látható, hogy ne maradjunk le semmi fontos műsorról.

 

 

zzepg_09.jpg

 

A Megjelenés, viselkedés lapon általános beállításokat adhatunk meg, mint például a logók megjelenítését a nevek helyett, vagy mit indítson el az óra melletti kis ikon, amikor rákattintunk. Ha azt szeretnénk, hogy mindig kéznél legyen a műsorújság, akkor indítsuk el a Windowszal, és kis ikonként betöltődik. Az új verzió keresését nem célszerű kikapcsolni, hiszen a fejlesztések során nagyon sok olyan funkció kerülhet bele, ami csak kényelmesebbé teszi a használatot. Legjobb példa erre a cikkünk írása előtt megjelent verzióban az online adások vétele.

 

Nem csak újság, tévé is!

 

zzepg_10.jpg

 

A TV-program támogatása opció már sokkal érdekesebb, mint az előző ablak volt. A zzEPG egyik előnye az internetes műsorokkal szemben, hogy képes kezelni közvetlenül is egy csomó tévévevő kártya kezelőprogramját. Például kedvenc sorozatunkat beállíthatjuk felvételre és a zzEPG elindítja a kiválasztott alkalmazást, a felvételt, majd gondoskodik arról, hogy annak végeztével leállítsa akár a gépet is.

 

Ez utóbbit intelligensen használhatjuk, hiszen ha olyan filmről van szó, amit távollétünkben szeretnénk felvetetni, akkor a szoftver előre beállított módon kezeli a gépünket. Nekünk csak annyit kell tennünk, hogy kiválasztjuk a telepített alkalmazást, megadjuk, melyik adó hányas csatornára van beállítva a tévében, és már készen is vagyunk.

 

Ugyanitt speciális lehetőségeket is megadhatunk, ezekre főleg akkor lehet szükségünk, ha valami gond van a tévékártya programjának vezérlésével, illetve a zzEPG számára ismeretlen tévévevő programot kívánunk beállítani. Javasoljuk, hogy ezekhez a beállításokhoz csak akkor nyúljunk, ha valóban hozzáértők vagyunk!

 

 

zzepg_11.jpg

 

A Számítógép bekapcsolása is egy ritkábban használt szolgáltatás más programoknál, de itt erre is lehetőség van. Megadhatjuk az ütemezett felvételeket, valamint a Windowsba szükséges belépési jelszót, amit aztán az alkalmazás a feladatütemezővel elvégeztet.

 

Ha a fiókunkhoz nem adtunk meg belépési jelszót, a programon keresztül nem tudunk majd felvenni sem (ennek pontos lépéseit keretes írásunkban olvashatjuk!). Ha a lista nem lenne aktuális, a Lista frissítése gombbal tehetjük azzá.

 

A gép felébresztése természetesen csak olyan esetben lehetséges, ahol az alaplap ezt támogatja, de szerencsére ezt már minden mai gép ismeri.

 

 

Időzített rögzítés zzEPG-vel

 

 

zzepg_box1.jpg

Először fel kell vennünk az adott műsort a kedvenceink közé, majd adjuk meg a legnagyobb értékelést

 

 

A rögzítés beállítása elsőre nem tűnik egyszerűnek a zzEPG-ben, de ha rájövünk a nyitjára, már könnyen menni fog. Előfeltétele, hogy legyen egy beállított tévéprogramunk, valamint a Windows-fiókunkhoz jelszó is tartozzon. Ha ez mind megvan, akkor indítsuk el a zzEPG-t, és válasszunk egy kedvenc műsort. Jelöljük ki dupla kattintással, amelyre előugrik a Kedvencszerkesztő. Ott nyomjuk meg a Próbáld ki a fenti feltételeket gombot, mire megkapjuk a teljes listát az adott műsorhoz. Ezután az Értékelés sorban az ötödik elemre kattintsunk, mire a Sosem hagynám ki! szöveg jelenik meg alatta. Ha a Módosítások elmentését választjuk, felvettük a kedvenc műsorok közé. Ekkor kattintsunk az Időzítés gombra!

 


zzepg_box2.jpg

Az ütemezést csak a fiókjelszó megadásával állíthatjuk be

 

 

Megjelenik a Számítógép bekapcsolása panel, ahol adjuk meg a belépéshez szükséges jelszavunkat, majd nyomjuk meg az Összes felvételre kerülő TV műsor hozzáadása a Windows Feladatütemezőjéhez gombot. A művelet végén megjelenik egy lista a képernyő alján, ahonnan kiválogathatjuk a felesleges és szükséges adásokat. Ezután megnyomhatjuk az OK gombot és a háttérben lévő Kedvencszerkesztőben a Bezárást. Fontos tudnunk, hogy a felvétel a műsorújságban megadott kezdő- és végpontokhoz képest alapértelmezés szerint negyed órával előbb kezdődik és ennyivel később ér véget.

 

 

Kedvencek

 

zzepg_12.jpg

 

A beállítások után még egy dolgot érdemes megnézni a Vendégfogadó ablakból; ez a Kedvencszerkesztő. Ez egy lényeges ablak a rögzítéshez és az értesítésekhez.

 

Ha kinézünk egy műsort vagy sorozatot, akkor azt felvehetjük a kedvenc adásaink közé. Alapértelmezés szerint kategóriák vannak megadva, de konkrét címeket is megadhatunk új szabályként. Új kedvencet egyedi név beírással, valamint a zöld plusz és a piros mínusz gomb megnyomására felbukkanó menüvel is felvehetünk. A feltételeket halmozhatjuk, majd kipróbálhatjuk a kapott találatokat.

 

Az ablak alján lévő értékelés a rögzítés egyik kulcsa, ugyanis ha csak négy csillaggal díjazunk, akkor még nem kerül be automatikusan a felvételi listába az adott kedvenc, csak ha az ötödik, felvételi gombot választjuk.

 

A különféle programok könnyebb felismerhetőséghez saját ikont is megadhatunk.

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.