Hirdetés

A Full HD már a múlté, érkeznek a 4k tévék



|

A Sony és az LG 4K-s tévéje már karácsonykor a hazai boltok sztárja lehet, egyelőre horror áron.

Hirdetés

A Full HD a tévégyártók szempontjából már lejárt lemez, a 3D őrületre pedig megfelelő tartalom híján csak kevesen ugrottak rá, így egy új kulcsszó került előtérbe: a 4K. Utóbbi a 4096x3072 (12,6 megapixeles) felbontást jelöli, ami 2.39:1 képarányú képernyőknél érhető el, ami általában a digitális moziknál jellemző. A valóságban a fogyasztók 16:9 képarányú tévékkel találkozhatnak, ahol a 4K ennek megfelelően skálázódik, ez az UHD (Ultra-high-definition), ami megduplázza az 1080p horizontális és vertikális pixelszámát 3840x2160-ra, ami összes pixelt jelölve négyszeres eredményt ad. Vagyis olyan ez tévéknél, mint a retina kijelző a számítástechnikai eszközöknél.

 



A felmérések szerint azonban a 4K nem feltétlenül hoz érezhető megváltást egy adott méret alatt. 110-120 hüvelykes képátló mellett válik ugyanis érzékelhetővé a nagyobb pixelsűrűség, míg egy nagyobb szobában 130-140 hüvelykes tévé szükséges az élvezetéhez. Ezen okból nem meglepő, hogy a UHD tévék nagyok, ami tovább drágítja az áraikat. Eddig a gyártók nem is nagyon dobtak ezen okból piacra 4K-snak nevezett készülékeket, ám a berlini IFA e téren is változást hozott.

Habár korábban a Sharp, az LG, a Samsung és a Toshiba már jelezte, hogy a karácsonyi szezonban megjelenhetnek első 4K-s modelljeik kereskedelmi forgalomban, eddig konkrét termékeket és azokhoz tartozó árakat nem ismerhettünk meg. Az IFA-n azonban többek között az LG, a Sony és a Panasonic tévéje is bemutatkozott.

 



A sort kezdjük elsőként a Sony-val, amelynek a KD-84X9005 LCD televíziója 84 hüvelykes (210 centiméteres) képátló mellett biztosítja a 3840x2160 pixeles mozit, ami 60 fok széles látószögből is kristálytisztán látható. A hatalmas felbontást az X-Reality PRO képjavító motor segíti, amely képes az alacsony felbontású internetes videóktól kezdve egészen a HD és a Blu-ray videoanyagokig mindent felskálázni. A készüléken a 3D filmeket is javított képminőségben élvezhetjük, ehhez könnyű, kényelmes, akkumulátor nélküli 3D szemüvegeket is mellékel a Sony.  A gyártó csúcsmodellje emellett LED háttérvilágítást is tartalmaz, amely ott emeli és csökkenti a képernyő fényerejét, ahol ez szükséges, így képes arra, hogy egyidejűleg világos részleteket és mély feketét jelenítsen meg. A tévé vélhetően hazánkban is elérhető lesz (legalábbis erre után a cég lokális oldala), a pletykák szerint körülbelül 5,6 millió forintos (20 ezer eurós) áron.

 



Az LG 84LM9600 modellje szintén a 86 hüvelykes kategóriában indul. Habár már az IFA előtt bejelentették és Koreában már forgalmazzák is, immár az ígéretek szerint a világpiacokat is meghódíthatja a készülék. Ára a becslések szerint körülbelül 5 millió forint (22,105 dollár) lehet. Ezért cserébe jár a 3840x2160 felbontás, az integrált 2.2-es hangszórókon keresztül 3D-hang (a gyártó így nevezi), valamint természetesen az elmaradhatatlan 3D-s mód támogatása.

 



Végezetül ejtsünk szót a Panasonic televíziójáról, amely egyelőre csak koncepció készüléknek tűnik, hiszen se a megjelenés időpontjáról, se áráról, se egyéb specifikációiról nincs információ. Vélhetően drága lenne ugyanis, mivel a hatalmas 103 hüvelykes plazma 4K-s szemüveg mentes 3D-t kínál a lenticular filtereinek segítségével. Ezen tévé célja így vélhetően az elkápráztatás, hiszen azt csak nagyon kevesen engedtethetnék meg maguknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.