Hirdetés

A sorsfordító AMD Zen belülről



|

A Zen egyben CPU, APU és SoC: de valójában melyikhez áll a legközelebb és miért? Körülnéztünk odabent.

Hirdetés

Processzornak nevezni az AMD aktuális Szent Grálját, a Zen-t, nem helyes. A processzor megkapja a busz- és memóriavezérlőktől az adatot és az utasítást, elvégzi azokat és kiadja az eredményt. A Zen azonban mindezt tartalmazza egyben, így pedig már sokkal közelebb áll az SoC-hez, amilyen például a mobileszközökben is található. A System on a Chip lényege, hogy nem csupán egy tokozásban, egy chipben helyezkednek el ezek a vezérlők, hanem egyetlen lapkára integrálva. Miután végfelhasználói számítógépbe készített chipről van szó a Zen esetében, az itt szükséges vezérlőket pakolták a lapkára a tervezők. A Summit Ridge kódnevű Zen tartalmaz(ni fog) egy CPU-t, memóriavezérlőt, PCIe-t, SATA-t és USB-t is.


Hirdetés


Miért?

A System on a Chipnek számtalan előnye lehet a Zen esetében. A legfontosabb a skálázhatóság és a kis méret. Az AMD a Zen alacsonyfogyasztású változatát így könnyedén integrálhatja notebookokba, ultrabookokba, mini PC-kbe, hibridekbe, sőt, a mobiltelefon és tablet sem kizárt. A miniatűr chip hűtése egyszerű, a 14 nm-es gyártástechnológiának köszönhetően nem melegszik túlságosan, ráadásul minden vezérlőt tartalmaz, így az alaplap nagyon kis helyen elfér és olcsó is.



Az SoC másik előnye, hogy ezáltal mindegyik vezérlő a lehető legfejlettebb gyártástechnológiával készülhet. Nem csupán a CPU, a RAM, USB, SATA stb. vezérlők is 14 nm-en készülnek, ami tovább csökkenti a fogyasztást és hőtermelést.


Az előzetes

A Bristol Ridge érdekes chip. Ez ugyanis már az új SoC-felépítésű, AM4-es foglalatba illeszkedik, olcsó, de még 28 nm-rel készül. Ez a változat a CPU mellett PCIe 3.0 ×8 csatlakozást, duplacsatornás DDR4-vezérlőt, két SATA6G portot és 4 darab USB 3.1 Gen1-et kínál. Ha egy normál méretű AM4 alaplapba helyezzük, kapunk még extra USB-t és SATA-t is, de egy miniatűr, chipkészlet nélküli NUC-ban is jól alkalmazható. Noha a Bristol Ridge még nem éppen csúcskategóriás és a PCIe vonalak száma is limitált, akár már induláskor lehet jól működő, átlagos teljesítményű AM4-es gépünk ezzel a CPU-val, amit később egyszerűen leválthatunk a sokkal erősebb, több PCIe vonalat kínálú és már 14 nm-en gyártott, szintén AM4-es Summit Ridge-re.



Végül még egy kellemetlen hír: az AM4 foglalat sajnos nem kompatibilis az AM3+-szal, vagyis új CPU hűtőre, azaz új felfogatásra lesz szükségünk. Remélhetőleg minden nagyobb CPU-hűtő-gyártó készít majd ilyet visszamenőlegesen régebbi hűtőihez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.