Hirdetés

Lehet, hogy a következő Windows 11 frissítéshez már kevés lesz a processzorod



|

Több régebbi CPU is lekerül a támogatott hardverek listájáról.

Hirdetés

Nem kegyelemez a Microsoft: míg a Windows 11 Start menüjét hamarosan reklámokkal tűzdeli tele, addig a következő frissítésével a régebbi gépeknek is beinthet. Mint kiderült, az operációs rendszer soron következő verziója több régebbi Intel és AMD processzort sem támogat majd, így a Windows 11 lényegében használhatatlanná válhat ezeken a gépeken.

A TheBobPony névre keresztelt online Windows-szakértő szerint, a 26080-as buildszámmal rendelkező Windows 11 futtatásához SSE4.2-es utasításkészlettel szerelt CPU-k lesznek szükségesek. Amennyiben ezen feltétel nem teljesül, a rendszer minden alkalommal automatikusan újraindul majd amikor a rendszerindítási képernyőhöz ér.

Ezen feltétel a Windows beállításszerkesztője mentén is megerősítést nyert, ugyanis az ott található BlockedBYSSE4.2 lényegében megakadályozza, hogy az operációs rendszer az ilyen utasításkészlet nélküli CPU-kon fusson.

Hirdetés

Az SSE4.2 egyébként 2008-ban került bevezetésre az Intel Nehalem processzorokkal, amik az első Core i7 márkanevet használó CPU-k voltak. Az utasításkészletet az AMD összes Zen architektúrán alapuló CPU-ja is támogatja, beleértve a Ryzen asztali, illetve a későbbi, Athlon márkájú lapkákat.

A Microsoft által közzétett, Windows 11 által támogatott processzorokat felvonultató márciusi bejegyzésében számos Core i-sorozatú, valamint Atom, Pentium, Celeron és Xeon processzort találhatunk, viszont egyetlen Core 2 lapka sem szerepel a listán. Hasonlóképpen, az AMD-s fronton sem szerepelnek az AMD FX és Phenom név alatt futó egységek.

Fontos hozzátenni, hogy a 26080-as buildszámmal ellátott frissítés egyelőre csak a Windows Insider program részeként került bevezetésre, így egyelőre nincs ok az aggodalomra. Viszont amikor hivatalosan is befut, a Windows 11 ezen verziója nagy valószínűséggel már nem fog futni a Core 2-es éra, illetve a Ryzen-korszak előtti egységeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.