Hirdetés

Arctic MC001-BD



|

TV mellé kiválók, ám máshol is megállják a helyüket az Arctic htpc-i. Nálunk a Blue-ray olvasós darab járt.

Hirdetés

Az elmúlt években az Arctic számos területen kipróbálta magát. A kezdetben hűtőmegoldásokat gyártó cég, mint ahogy másik tesztünk is bizonyítja, belevetette magát a tápegységgyártásba – legördültek gyártósoraikról távirányítós játékjárművek, néhány hangeszköz, különféle kiegészítő tartozékok (táskák, billentyűzetek, egér, monitortartó karok, külső tárhelytokok), de itt nem állt meg a svájci cég, ugyanis egy nagyobb kép lebegett a szeme előtt. Ez pedig nem volt más, mint hogy apró lépésekkel haladva meghódítsa a nappali emberét. A cég semmitől sem félve kibocsátott egy széria mobil játékkonzolt, bevetette a tévéhez kapcsolható asztali konzolt, majd mérnökeik fejében az is megfordult, mi a helyzet akkor, ha a nappali embere máshová is megy. Erre az esetre megszületett a Multi-Room rendszer, valamint az irodákba való Office PC (MC001-DVDS). Na de ha ez sem lenne elég és munkából hazatérve kicsit szórakozni akarna a célcsoport, máris kiválaszthatja magának a megfelelő szórakoztató központot, melyből kapásból öt verzióval szolgál a gyártó. Nálunk a blu-ray-es darab járt.

 

 

A vas maga

Az MC001-BD-t arra tervezték, hogy a felhasználók minden multimédiás igényét ellássa. A passzív hűtőként szolgáló házban egy olyan kompakt gép rejtőzik, melynek 500 GB-os merevlemezén egy Windows 7 Home Premium terpeszkedik. Csatlakozói sorát a frontpanelen a 2 db USB 3.0-ás port mellett egy kártyaolvasó és két jack gazdagítja. Itt találunk még egy infravörös vevőt, valamint magát a Blu-ray-olvasót. A hátlap ettől sokkal zsúfoltabb. A hat audió port felett húzódik rendre a SPD/IF optikai Audio, egy D-Sub, egy HDMI port, egy RJ45 LAN aljzat, majd öt darab USB 2.0-ás port. A sort a töltő foglalata, valamint a wireless antenna csatlakozója zárja.

 


A külső fémborítást lehámozva kissé meglepődtünk, mivel az Intel kétmagos, 45 nanométeres csíkszélességen készült, 1,8 GHz-en üzemelő Atom D525 processzorát egy hatalmas, két réz hőcsöves hűtőborda takarja, amely még terhelés alatt is igyekszik hűvösen tartani a processzort. Ez utóbbi azzal jár, hogy az egész gépház forróvá válik. Az alaplap az ECS berkeiből érkezett és konkrétan a TIGD-IS modellről van szó. Ennek memóriafoglalataiban két darab 2 GB-os, 1333 MHz-es DDR3 memória ül, melyek a multimédiás használatra bőségesen elegendőek. A keretet megfordítva az adattárolás szíve, a merevlemez is felfedi magát. Erre a célra az Arctic egy 7200 RPM-es, 16 MB gyorsítótárral érkező, 2,5 hüvelykes Hitachi SATA HDD-t vetett be, melynek méretéről már fentebb beszámoltunk.

 

 

Egyvalami majdnem kimaradt a komponensek felsorolása közben, de ha mi nem is vettük volna észre, akkor a CPU-Z azonnal felfedezte volna, hogy a grafikus feladatokért egy ATI Mobility Radeon HD 5400 családba tartozó GPU felel. Egészen pontosan egy 5430-as modell, amely 512 MB DDR2 dedikált memóriával gazdálkodhat.

 

Bevetésen

Bár már a fentiekből jól sejthető, hogy a manapság összerakható asztali PC-kel vagy a noteszgépekkel nem vehetné fel a versenyt az Arctic MC001-BD, de azért mindenképpen jó tudni, hogy teljesítményben mégis hol lehet elhelyezni. A Windows 7-nek majdnem egy percre van szüksége, hogy bebootoljon és videotömörítés terén sem szökik egekbe a rendszer tempója. A Cinebench 11.5 mérései alapján a kétmagos Atom processzor 0,55-0,58 pontot kapargatott össze magának.

 

 

Összehasonlításképpen érdemes azért tudni, hogy egy Sandy Bridge Core i5 2500K plusz egy Z68-as alaplap 4 GB memóriával 5-6 pont között teljesít. Ez a jelentős különbség a többi tesztprogramban is látszódott. A 3DMark 11 teljesítménytesztje alatt 307 pontot kaptunk. Ezen a teszten a fenti általános Sandy Bridge konfiguráció valamelyest 3000 pont fölött gyűjtöget. Extrém beállítások mellett azonban mind a két esetben a harmadára esik vissza a teljesítmény. De hogy némi játékban szerzett információval is szolgáljunk: a DIRT 3 alatt 1920×1080 4XMSAA mellett 22 FPS-sel, a Skyrim futtatásakor hasonló felbontásnál, de 2XAA mellett 12 FPS-sel vizsgázott az MC001.

 

Summázva

A Mini ITX és az Atom processzor együttműködése tehát pont annak a felhasználónak fog megfelelni, akinek semmi másra sincs szüksége, csak hogy alkalomadtán netezhessen, megnézhesse a videóit, képeit, vagy hogy alap irodai munkákat végezzen el. Szórakoztató központként az MC001-BD bőségesen megállja a helyét, mivel annak elég gyors, illetve rengeteg USB portot találunk rajta. A hálózathoz a kábel mellett Wi-Fin keresztül is hozzáférhetünk. Persze a videolejátszás gyorsabb, ha közvetlenül a HDD-ről történik, de akkor se fogunk elszörnyedni, ha felpörög a Blu-ray-lejátszó. A kompaktnak mondható 143×40×266 mm-es megoldás a tévé környékén tökéletesen elfér. A dobozában minden szükséges tartozékot megtalálhatunk, de ha ott keressük a Windows 7 szériaszámát, akkor fölöslegesen kutakodunk, ugyanis azt a 2,65 kilogrammos eszköz aljára ragasztották fel.
Összességében az Arctic MC001-BD egy jól összerakott darab, de ne tévesszük össze egy asztali géppel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.