Hirdetés

Az ideális átlagmonitor



|

Az olcsó, ronda képet adó TN-panelt végre felejtsük el: megmutatjuk, mire figyelj, ha olcsón szeretnél olyan monitort, ami nem okoz csalódást és fájó szemeket.

Hirdetés

Hajlamosak vagyunk szórakozásra, kikapcsolódásra könnyebben több pénzt áldozni. Pedig érdemes a munkaeszközeinket is megválasztani, mert ez kamatostul megtérül. A sok-sok egészségügyi, óránkénti sétára és testmozgásra figyelmeztető felhívás ellenére a valóságban átlagosan 8-10 órát töltünk monitor előtt, munkánkat végezve. Éppen ezért ne hagyjuk, hogy valamiféle rossz minőségű kijelző néhány év alatt tönkre tegye a szemünket. Ha úgy érezzük, fáj kiadni pénzt egy új monitorra, gondoljunk rá inkább úgy, hogy használatával óvjuk szemünket és nem mellesleg megkeressük az árát.


Hirdetés


Nem kellenek a nagy számok

Ha átlagos irodai munkát végzünk, Office-t vagy adatbáziskezelő programot használunk (számlázás, raktározás), a weben barangolunk, nem szükséges az óriási képátló és a pontos színskála. Ilyen feladatokra sem javasolt azonban akármilyen monitort választani. A képátló lehetőleg legalább 22, de inkább 24 col legyen, a panel típusa VA, IPS, vagy PLS, amelynek a felülete matt. Az olcsó monitorok között gyakori a 6 bit/színnel dolgozó IPS/PLS monitor, ami ugyan nem garantál tökéletes színskálát, de erre a feladatra ez is bőven megfelel. Ennél fontosabb a homogén háttérvilágítás és a minimális kékfény-kibocsájtás, így szemünket nem terheli oly mértékben a kijelző.



Egy nagy vs. két kisebb monitor

A felbontásnál ma már nehéz is lenne full HD alá adni, de aki egyszerre sok ablakkal dolgozik, annak érdemes mindjárt két FHD monitorban, vagy egy 27 colos, WQHD modellben gondolkodnia. Itt saját tapasztalat, hogy munkára sokszor ideálisabb a két full HD monitor: egyrészt olcsóbban kijöhetünk, ha ügyesen választunk, másrészt nagyobb asztalfelületet kapunk kettéosztva. Ezt a Windows Aero kezelőfelület már a Windows 7 óta tökéletesen kezeli: egy-egy gombbal dobálhatjuk az ablakokat ide-oda, illeszthetjük őket egymáshoz és méretezhetjük is pillanatok alatt. Persze, ha sokat játszunk is, a 27 colos, WQHD monitor mindjárt logikusabb döntés.


Kellően gyors, éles kép, hasznos extrák

A választás során érdemes minimum 300 cd/m2 fényerejű modellt választani, azonban a válaszidő nem különösebben fontos: minden modern monitor 10 ms alatti GTG (Grey To Grey) válaszidővel rendelkezik, ez pedig bőségesen elegendő munkához. Hasonló a helyzet a frissítéssel, ami általánosan 60 Hz, ahogy az input lag sem kritikusan fontos paraméter. A kiegészítő szolgáltatások fontossági sorrendjét már mindenki saját igényei szerint határozhatja meg. Hasznos, ha a talpon forgatható, emelhető a kijelző, a VESA furatok is jól jöhetnek, ahogy az USB hub és a beépített hangszóró is. A fogyasztás miatt nem kell aggódni, normál beállítások mellett 20-30 Watt körüli értékre számíthatunk.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.