Hirdetés

Bridge kategóriás fényképezőgépek tesztje



|

Tesztünkben összeválogattunk négyet a kínálat legjellemzőbb modelljei közül, hogy megnézzük, mit nyújtanak jóval százezer forint alatti áron a legnagyobb kompakt fényképezőgépek.

Hirdetés

A nagyzoomos készülékeknek kirándulásokon, de beltéri eseményeken is hasznát vehetjük. A mai modellek egyöntetően rendelkeznek valamilyen mechanikus képstabilizátorral, vagy egy lencse tag, vagy a szenzor elmozdításával kompenzálják kézkitéréseinket. Ez sokat segít szerény fényviszonyok között és a zoom mértéktelen használatánál is. Ebben az évben úgy tűnik az intelligens (témaválasztó) automata mód és a HDMI kimenet az általános extra és persze viszik tovább az előző generációk örökségeit is a készülékek, így az arcfelismerést, a digitális stabilizátort és az automata ISO beállíást.
A színes mezőnyben minden készülék kitűnt valamivel. Akárhogy is, válság van, így ezúttal a képminőség és szolgáltatások mellett kénytelenek voltunk fokozottan tekintettel lenni az árra.

 

Panasonic Lumix DMC-FZ-38

A szokásos méretű bridge géphez lencse árnyékoló is jár és az átlagos méretű LCD mellett elektronikus keresőt is találunk rajta. Markolatában lítium-ion akkumulátor biztosítja az energiát. Sikeres elődje, az FZ28 nyomán tovább haladva számos extrát kínál. Készíthetünk vele RAW felvételeket és nagy dinamikájú fotókat is, van sztereó hanggal ellátott 720 soros videofelvétel akár AVCHD formátumban és a részletes minőségbeállítások elmenthetők. Természetesen nem hiányozhatnak a kézi és automata módok és a rengeteg motívumsablon sem, melyekből a fontosabbakat kiültették a tárcsára. Manuális módokban a Lumix FZ38 kínálja a mezőnyben a legrészletesebb beállítási lehetőségeket. Külön gomb szolgál a video rögzítésére.

 

Panasonic Lumix DMC-FZ-38
Panasonic Lumix DMC-FZ-38

 

A nagy látószög torzítását szoftveresen és igen hatékonyan mérsékli az FZ28. Maximális zoomnál is jól működik a képstabilizátor, fotó és videó esetén is. A képek részletessége nagyon jó, viszont az elődhöz képest 2 megapixellel megnövelt felbontás miatt a képi zaj észrevehetően több, ami kis érzékenységnél is tetten érhető. Kis mértékben, de jelentkezik kékes színaberráció kontúrok mentén. A színek szépek, egy kicsit élénkebbek a valósnál. Szép és AVCHD módban takarékos is a videofelvétel, a zoom hangja sem hallatszik bele (néha tetten érhető az AVCHD blokkosodás). Összességében egy igen hatékony és akár videokameraként is használható darab az FZ38, a mezőny messze legjobb képstabilizátorával igaz, drágább az átlagnál.

 

Nikon Coolpix L110

A megszokottnál nagyobb méretű és felbontású kijelzővel dicsekedhet a Nikon L110, mely a szokásosnál szebb részletesebb képet ad, viszont elektronikus kereső nem kapott helyet benne. Az áramellátásról ceruzaelemekkel-akkumulátorokkal gondoskodhatunk, lítium elemekkel több mint 800 fotót is készíthetünk egy tankolással. Kissé esetlenül hat, hogy az üzemmód tárcsa hiányzik, minden funkció és sablon a képernyőmenüben elérhető. A panorámakészítés hagyományos árny-illesztéses rendszerben működik. Van intelligens és szimpla automata mód is, sőt exponálhatunk mosolyra is és van pislogásmentesítés, de manuális beállításokra (rekesz, záridő és egyebek) egyáltalán nincs lehetőség.
15-szörös zoommal dolgozik a Coolpix L110 legfeljebb, amit optikai és digitális képstabilizátor is támogat. Nagy pozitívum a sztereo hanggal rögzített VC-1-es HD videofelvétel, ami részletes, jó képet ad és a zoom motor hangja csak kis mértékben hallatszik bele a felvételbe. A videós képstabilizátor is sokat segít, de nem olyan hatékony, hogy teljes zoom tartományban stabilan tarthassa a képet. A fotók szépek, részletesek illetve kontúrosak és a zajszint is viszonylag alacsony, a színaberráció viszont elég gyakori.

 

Nikon Coolpix L110
Nikon Coolpix L110

 

Összességében jó minőségű fotókat készíthetünk az Coolpix L110 modellel, ha valaki nem igényli a manuális módokat, akkor elégedetten használhatja. Mellette szól még az árkategóriában elvártnál érezhetően jobb képminőség is.

 

Olympus SP-600UZ

Nem a szokásos fekete szín, hanem a fekete, gyöngyházfény és ezüst keveréke jellemzi az Olympus készülék gépházát. A bevett bridge kialakítástól eltérően itt nincs elektronikus kereső, csak LCD kijelző. A kezelőfelület erősen egyszerűsített, ami a gombok számát illeti, a forgatható menütárcsa révén érhetők el az üzemmódok és beállítások. A rengeteg motívumsablon mellett intelligens auto, panoráma, bőrhiba retusáló és effektus (magic) mód is létezik. P állásban megváltoztathatunk néhány beállítást, de klasszikus manuális mód nem áll rendelkezésre. Nem xD, hanem DSHC kártyát kell a gépbe tölteni, de viszonylag nagy, 1 gigabájtos beépített memóriájával is elboldogulhatunk egy ideig.

 

Olympus SP-600UZ
Olympus SP-600UZ

 

Elég egyenletes a kép minősége a teljes fotó területén, ugyanakkor az általános élesség egy kicsivelelmarad a várttól, ami részint talán az optikának és a zajszűrésnek is köszönhető. Zajjal nemigen találkozhattunk a tesztfotókon és zavaró kontúr-artifaktok sem jelentkeztek. A kettős képstabilizátor rengeteget segít, de azért 15× közelítésnél már nem tudja helyettesíteni az állványt, ugyanez igaz a videofelvételekre. 720 soros MPEG-4 videót vesz fel a készülék, mono hanggal. A mozgókép részletes, ám nem változtatható a zoom felvétel közben és a képstabilizátor kevésbé hatékony, mint állóképeknél, a szenzor eltolás zaja egy kicsit hallható a felvételen.
Egyenletes képminőségével és egyszerűsített kezelésével a kezdők kifejezetten olcsó nagyzoomos gépe lehet az Olympus SP-600UZ.

 

Fujifilm FinePix S2500HD

A Fujifilm a megfizethető nagyzoomos gépek kategóriájának úttörője, az FinePix S2500 HD-vel pedig hagyományait folytatja. A komoly megjelenésű bridge gép nem csak küllemében, szolgáltatásaiban is konvencionális, ami nem azt jelenti, hogy nincsenek benne az olyan kötelező újdonságok mint a HD videofelvétel vagy az intelligens automata mód, de ezek mellett megmaradt az EVF és az üzemmód tárcsa is. Az EVF ebben az árkategóriában mindenképpen üdítő, a kezelőtárcsa és az extra funkciógombok (arcfelismerés, sorozat mód pedig könnyebben, gyorsabban használhatóvá teszi a gépet. Különösen a régebbi FinePix modellekről váltó fotósok örülhetnek, és azok, akik igénylik a manuális beállítások széles skáláját, még egy saját tárcsaállás is rendelkezésünkre áll.

 

Fujifilm FinePix S2500HD
Fujifilm FinePix S2500HD

 

A képek dinamikája jó, a vörös kicsit sötétebb a megszokottnál. Nem zajosak a képek és tele állásban a részletességgel sincsenek jelentős problémák. A kép széleihez közeledve illetve a maximális zoom közelében már élességet vagy részleteket veszíthetünk. A képstabilizátor jó, a mezőnyben a második leghatékonyabb darab. A 720 soros M-JPEG videófelvételt hatékonyabban támogatja a képstabilizátor, mint a legtöbb vetélytárs. Ugyanakkor az elektronika keltette alap zizegés mellé a zoom használatakor a motor hangja is társul, így kisebb finomításokról még lehetne szó a jövőben.

Nagyon olcsón juthatunk az S2500HD-vel olyan intelligens automata témafelismeréssel és például mosoly expozícióval felszerelt nagy zoomos géphez, mely részletes manuális beállításokat enged meg és keresővel is rendelkezik. Kezdők is könnyen használhatják, de igazán a fotózásban kicsit járatosabbak örülhetnek erényeinek.

 

 

1
1

 

 

2
2

 

 

3
3

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.