Teszt: Acer Aspire one D150

Az Acer egyetlen típussal verte végig a konkurens netbook-gyártókat. A versenytársak kezdhetnek aggódni: itt az utód.


 

Videónkon az Asus Eee PC 1002H netbookjával hasonlítjuk össze

 

Az Acer Aspire one jött, látott, és győzött. A Displaysearch felmérése szerint a tajvani cég egyetlen típussal - igaz, azon belül több modellváltozattal - maga mögé utasította a piacon számos típussal és azokon belül még több változattal rendelkező konkurenciát. Elképzelésünk sincs, hogy az Acer hogyan csinálta, de a kis, 8,9 hüvelykes kijelzővel szerelt géptől minden konkurens tartott. Illetve mégis tudjuk: az apróság nem csak nálunk, de a világon mindenhol remek kritikákat kapott.

 

 

Teszt: Acer Aspire one D150 1
 

 

 

Acer Aspire one D150 - picit megnőtt, picit gyorsabb lett

 Bevált csapaton...

 

Az Acer szemlátomást odafigyelt a felhasználók kritikájára, amikor elkészítette az Aspire one új, 10,1 hüvelykes kijelzővel szerelt változatát. Azt a két apróságot ugyanis orvosolták, amit a korábbi modellel kapcsolatban nehezményeztünk. A valamivel méretesebb gépház elég helyet biztosított egy nagyobb, de sokkal kényelmesebb billentyűzet beépítéséhez. A tapipad mellől a megszokott helyre, alája kerültek az egérgombok. Ezekkel kapcsolatban két negaítv észrevétel: lehet, hogy csak a nálunk járt példányon van így, de ezen a darabon kissé kelletlenül működtek az egérgombok, és tapipad olyan hiperérzékeny, mint egy túltenyésztett csivava.

A 10,1 hüvelykes, 1024×600 képpont maximális felbontású kijelző változatlanul az a tükröződő fajta, amiért a gép igazi célcsoportja, a végfelhasználók lelkesednek, míg a régi motorosok - a kisebbség - hasonló vehemenciával utálja.

 

 

Teszt: Acer Aspire one D150 2
 

 

 

Az Aspire one (D150) már csak 160 gigabájtos merevlemezzel szerelt verzióban, Windows XP-vel érkezik majd hozzánk, az Acer nem viszi tovább a Linuxos verziókat. Valószínűleg ezért is került ki a nagyobbik one-ból a második, a szűkös háttértárat kiegészítő SD-kártyaolvasó. Persze a multi-olvasó megmaradt, mint ahogy a három 2.0-ás USB kapu és az analóg VGA-kimenet is.

 

A 0,3 megapixeles webkamera is változatlanul megvan, csakúgy, mint a beépített mikrofon és sztereó hangszóró. Változatlan a 10/100-as Ethernetvezérlő és a Wi-Fi "g" vezeték nélküli hálózati vezérlő, újdonság viszont a nagyobbik one-ban a beépített Bluetooth egység. A Wi-Fi vezérlőt a gép külső felén lévő kapcsolóval lehet tiltani és engedélyezni, míg a Bluetooth vezérlőt a billentyűzet felett, baloldalt lévő külön gombbal.

 

 

Teszt: Acer Aspire one D150 3
 

 

 

A gépház külső héjának anyagán nem változtattak, az pont ugyanolyan jó, mint az előző változatnál, de a belső oldalon, a billentyűzet alatt lévő műanyag úgy néz ki, mintha szálcsiszolt fém látszatát akarnák vele kelteni. Ez a részlet megosztott minket: egyik szőrös szívű ítészünk szerint felettébb olcsónak tűnik tőle a gép, de abban egyetértettünk, hogy a tapintása egyáltalán nem kellemetlen, és legalább nem látszik meg rajta, ha hozzáérünk.

 


 

Az új Aspire one háromféle akkuval készül, méghozzá 3-cellás 2200 mAh-ás, 6-cellás 4400 mAh-ás és szintén 6-cellás 5800 mAh-ás változatban. A két utóbbi változat akkuja testesebb, és hátrafelé kiáll a gépből - mint ahogy azt számos más készülék esetében láttuk már. A nagyobb tömeg jutalma a hosszabb akku-üzemidő, hiszen a cég az akkukkal kapcsolatban rendre 3-, 6-, és 7 órát ígér.

 

 

Teszt: Acer Aspire one D150 4
 

 A D150-nek - elődjéhez hasonlóan - 3G-s mobil kommunikációs illesztővel ellátott változata is van. A D150-ben nincs az alaplapra integrálva memória, hanem egyetlen foglalat fogadja az SO-DIMM modulokat. Így a memóriabővítés csak a modul cseréjével oldható meg, a maximális kiépítés pedig 2 gigabájt. 

 

Kétféle ízesítésben

 

Az Aspire one D150-ben is a szinte netbook-standardnak tekinthető Intel Atom processzor dolgozik, de kétféle verzióban. Az Atom N270-est jól ismerjük, eddig minden Atom-alapú netbookban ez a verzió dolgozott. Az N280 és a hozzá tartozó GN40 chipset azonban újdonság. Olyannyira az, hogy ez az első nálunk járt mininotesz, amit ezzel szereltek. A két változat között mindössze annyi a különbség, hogy az N280-nas külső órajelét megemelték 533-ról 667 megahertzre, a névleges órajele 1,6 helyett 1,66 gigahertz, illetve a chipsetbe integrált grafikus vezérlő is valamivel izmosabb a réginél.

 

 

Teszt: Acer Aspire one D150 5
 

 A változtatások legfőbb célja, hogy az Atom-hajtotta apróságok a felhasználók kérésének megfelelve megbirkózzanak a HD felbontású videók lejátszásával. Tapasztalatunk szerint a 720p felbontás zökkenőmentesen megy az N280-nak, az 1080p-vel már inkább csak próbálkozik, de leginkább beletörik a bicskája. (Azt, hogy egy 10-hüvelyk körüli kijelzőn mennyi értelme van HD-videókat nézni, most inkább ne firtassuk.) 

 

N270 vs N280

 

Sebtében elvégeztünk pár tesztet, hogy van-e észrevehető teljesítménykülönbség az N270-nel és az N280-nal szerelt gépek között. A mindennapi használatot tekintve azt kell mondanunk, hogy nincs, bár a tesztek mutatnak némi eltérést, ami leginkább a magasabb memória-órajelnek köszönhető.

 

 

Teszt: Acer Aspire one D150 6

 

 

 

 

Teszt: Acer Aspire one D150 7

 

 

 

 

Teszt: Acer Aspire one D150 8
 

 Acer Aspire one AOD150

CPU: Intel Atom N280, 1,66GHz
RAM: 1GB DDR2, 667MHz
Kijelző: 10,1 hüvelyk, 1024 x 600
HDD: 160 GB SATA
Méret: 260×185×33,4mm
Tömeg: 1,33kg
Garancia: 1 év

Forgalmazó: Acer Hungary
Ár (bruttó): 123 000 forinttól
Értékelés: <b>8/10</b>

Az integrált Intel grafikus vezérlő a 3D-s megjelenítés csirkefarhátja. Az új Atom-verziót sem érdemes játékokhoz megvenni, bár tény, hogy az N280 minimálisan gyorsabb, mint elődje. A WinRAR tömörítő másodpercenként 16 kilobájttal több adatot képes feldolgozni, míg a Cinebench R10 42 másodperccel végzett egy 800×600 képpont felbontású ábra leképezésével. (Ez utóbbi nem kimondottan netbookokra jellemző feladat, de arra mindenképpen alkalmas, hogy feltárja a két CPU-verzió közti különbségeket.) Megkockáztatjuk, hogy az N270 és az N280 közti különbség egészen minimális, nem kérnénk el a panaszkönyvet a boltban, ha csak az N270-nel szerelt gépből jutna.


Az új, 10 hüvelykes kijelzővel szerelt Aspire one pont annyira vonzó, mint elődje, és azt gyanítjuk, hogy pont annyira sikeres is lesz. 

 

(Computerworld Online)

A legjobb gamer videokártyák májusban

Megmutatjuk milyen videokártyákat éri meg megvenni mostanában.

Canon EOS 7D Mark II teszt: az autofókusz mestere

Úgy tűnik, megérte a hosszú várakozás. A megújult Canon EOS 7D-be még több újdonság került, mint amire a többség számított - pedig sokan igen magasra tették azt a bizonyos lécet.

comments powered by Disqus