Hirdetés

Teszt: be quiet! DARK POWER PRO 11 750W



|

A csöndes és hatékony, jó minőségű készülékei miatt okkal kedvelt be quiet! frissítette felső kategóriás tápegységeit: a DARK POWER PRO 11 hatékonyabb, kiforrottabb lett elődjénél.

Hirdetés

A DARK POWER PRO családba tartozó tápegységek mindegyike egyesíti magában mindazt, amelytől egy tápegység felső kategóriás lesz. A németországi be quiet! termékeinek a népszerűsége növekszik, különösen a nagyobb teljesítményű, minőségi darabok között. Hogy miért, arra nagyon jó példa az itt bemutatott 750 wattos - a családjában közepes teljesítményű - tápegység. A cég már régóta rendelkezik nagy hatékonyságú, 80 Plus Platinum minősítésű tápegységgel, azonban ezt teljesen csak a 11-es szériában hozta be. A korábbi, 10-es modellek "csak" 80 Plus Gold minősítéssel rendelkeznek.

Hirdetés


Külső

A sötét erő természetesen fekete, az elejétől a végéig. Még a hűtőbordák és az áramköri lap is. A készülék háza már önmagában szót érdemel, hiszen a csavarokat ötletesen elrejtették egy-egy ízléses gumikeret alá. Ezek azt is megakadályozzák, hogy a tápegység ventilátora az esetleg gyenge minőségű ház egyes elemeit a rezonancia elvén megszólaltassa.


A be quiet! saját tervezésű SilentWings lapátokkal ellátott ventilátora 135 milliméteres, hosszú élettartamú folyadékcsapágyas (FDB) felfüggesztéssel. Motorja hat pólusú, alacsony fordulaton is halk, rezgésektől mentes.


A tápegység félmoduláris, tehát csak az ATX csatlakozója fix, a többi igény szerint csatlakoztatható. A 10-es széria a műszaki megoldását tekintve kétségtelenül hatékony elrendezése ebben a modellben logikusabbá vált. Noha a csatlakozók feliratozása mintaszerű, már csak azért is érdemes a kézikönyvhöz fordulnunk, hogy megtudjuk, a csatlakozók közül melyeket érdemes ahhoz használni, hogy egy multi GPU-s konfigurációban az alacsonyabb fogyasztást és nagyobb stabilitást kapjunk (pl. PCIe 1 és 3).


A hátoldalon a meghajtóké mellett további öt kisebb csatlakozó is található. Ebből négy a házban lévő ventilátoroké, rajtuk a belső hőmérséklettel arányos feszültség jelenik meg, így változtatva az átalakítón (Molex vagy 3 érintkezős FAN) keresztül rájuk kötött ventilátorok fordulatszámát. Az ötödik csatlakozó az OCK, természetesen Overclock-ot jelent, vele a tápegység két üzemmódja között választhatunk. Ha a PC hátlapjába illeszthető kapcsolót nem szeretnénk használni, kapunk egy belső csatlakozót is a fix üzemmód kiválasztásához.


Működés

A tápegység teljes hidas, LLC rezonáns tápegység, ezzel lehet ma elérni a legnagyobb hatásfokot. A teljesítménytényezője 0,99 feletti, és teljesíti az ATX 2.4, EPS12V 2.92 szabványokat is. 80 Plus Platinum minősítésű, tehát legalább 90-94-91 százalékos hatékonysággal rendelkezik 20-50-100 százalék terhelésen. A nagy hatásfok előnye, hogy kevés hőt kell elvezetni a tápegységből, azt az óriási ventilátor halkan meg is teszi, de csak akkor, ha a terhelés elért egy bizonyos szintet: átlagos felhasználás során általában be sem kapcsol. Még fél terhelésen is lassan forog, gyakorlatilag hangtalan, teljes sebességen viszont éppen csak hallható. Gyanítjuk, hogy egy quad SLI-s konfigurációban nem ez lesz a fő hangadó, főleg, ha a négy plusz ventilátora nem rajta keresztül szellőzteti a házat.


A feszültségek stabilitása jó, a zajszűrés is (3,3V és 5V ágakon 40 mVpp, 12V-on legfeljebb 60 mVpp). Ezt persze a topológia, a rendelkezésre álló hely és a minőségi alkatrészek teszik.


Egy kis tuning

De ejtsünk egy pár szót a tuning-kapcsolóról: normál módban multi-rail, OCK módban single-rail lesz a tápegység működése, már ami a 12 voltos kimenetét illeti. Az elmúlt éveket tuner-körökben az erről szóló vita is beárnyékolta. Egyes gyártók és felhasználók szerint a multi-rail azért jobb, mert a különválasztott 12 voltos ágakon a terhelés nem befolyásolja a másik ágon lévőt. Mások szerint azért jobb az egyetlen ág, mert akármelyik kábelen kivehető a szinte maximális teljesítmény, és a tápegység kifejezetten magas fogyasztású kártyákat is meghajt.


A valóság az, hogy szinte mindegyik tápegységben csak egy 12 voltos ág van, a kimeneten ezek viszont - a túláram ágankénti védelme érdekében - szét vannak választva. Így a CPU-k, GPU-k és egyéb perifériák saját védelemmel rendelkeznek. Ha van egy nagyobb teljesítményű fogyasztó, az OCK módban ki lehet bővíteni annak maximális áramát, így egyetlen nagy áramra beállított védelem lesz csak elérhető. Használata akkor indokolt, ha a készülékek egyikének a fogyasztása túllépné a 30 ampert, azaz 360 wattot. Valójában igen kevés ilyen kártya vagy komponens létezik. Aki ilyet szeretne, ezzel a tápegységgel nyugodtan használhatja, és vásárlás előtt sem kell azon töprengenie, hogy egy- vagy többágú tápegységet vegyen. A be quiet! tápja mindenkit megnyugtat.


Összegzés

A DARK POWER 11 750 wattos félmoduláris tápegysége valóban modern műszaki tartalmat kínál, magas hatásfoka mellett kellően stabil feszültségeket szolgáltat, mindezt halk működés mellett. Mivel ma már a csúcsteljesítményű GPU-k fogyasztása sem óriási, egy kétkártyás PC-t gond nélkül ellát a megfelelő energiával, de egy négykártyás rendszert is ki tud szolgálni. Ventilátora alap- és közepes terhelésnél nem hallatszik, ráadásul a ház négy ventilátorát is vezérelni tudja, nagyon jó választás a legtöbb gamer PC-be. Az OCK kapcsoló szinte felesleges extra, kevesen használják ki valóban az előnyeit (de azok joggal). Úgy tekintsünk rá, mint egy jó minőségű, erős és csöndes tápegységre.


be quiet! DARK POWER PRO 11 750W

- Szabvány: ATX12V 2.4, EPS12V 2.92
- Névleges teljesítmény: 750W (3,3V+5V: 140W, 12V: 744W)
- Hatásfok: 80Plus Platinum minősítés, 90-94%
- Felépítés: Félmoduláris (ATX fixen bekötött)
- Védelmek: OVP, UVP, OCP, SCP, OPP, OTP
- Kimenetek: 3,3V-25A, 5V-25A, 12V-62A (25-25-30-30A), -12V-0,5A, 5VSB-3A
- Csatlakozók: 20+4 pin ATX, 8 pin P8, 4+4 pin P4, 7x MOLEX, 2x FDD, 8x SATA, 6x 6+2 pin PCIe, 1x 6 pin PCIe
- Extra funkció: kapcsolható a 12 voltos ágak áramvédelmi módja (single/multi-rail topológia)


Előny: Terhelésen is halk, kiváló hatásfokú, praktikusan elhelyezett moduláris csatlakozókkal. Akár külső kapcsolóval is választható négy- vagy egyágú topológiája.


Hátrány: A ventilátor védőrácsa kissé lötyögős műanyag; a ventilátorok szabályzása nem fordulatszámra, hanem csak feszültségre történik - a táp belső hőmérséklete szerint.


Tájékoztató ár (bruttó): 63 400 Ft

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.